Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi stravični detalji u slučaju koji je potresao Prištinu: Djevojčica silovana duže od godinu dana

Preuzmite sliku

Jedanaestogodišnja djevojčica koja je pretrpila silovanje tokom juna i augusta, bila je žrtva silovanja duže vremena, i to više od godinu dana, rekao je danas kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja.

On je na konferenciji održanoj danas rekao da je od načelnika Kosovskog policijskog inspektorata (PIK) zatražio da svi policijski službenici uključeni u ovaj slučaj, budu pozvani kao svjedoci kako bi se razjasnilo šta se dogodilo.

On je rekao da odgovorne institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uvjerenje da će svi propusti biti identifikovani, a da oni koji su odgovorni, budu kažnjeni.

– Prve indicije ili informacije su da je ova maloljetnica silovana više od godinu dana. Zahtjev sam uputio direktno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u ovaj slučaj mogli biti pozvani kao svjedoci, kako bi institucije Kosova i javnost bili na pravi način informisani o tome šta se desilo, šta su institucije preduzele i šta će preduzeti. Također i da se što prije izađe sa nalazima ovog izuzetno teškog slučaja. U ovaj slučaj uključeni su Tužilaštvo, Centri za socijalni rad, Policija ili Kosovska agencija za forenziku. Sve dosadašnje informacije nam govore o uzastopnim propustima nadležnih institucija da prvo zaštite ovu maloljetnicu, a zatim da identifikuju šta se dogodilo, ali i da identifikuju počinioce koji, nažalost, još nisu svi uhapšeni – rekao je on, prenosi Kossev.

  • Dana 27. augusta, pet osoba, od kojih su dvije odrasle i tri maloljetne, navodno je seksualno zlostavljalo 11-godišnju devojčicu, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati. Slučaj je izazvao ogromne reakcije, ostavke zvaničnika i proteste širom regiona. Kasnije je otkriveno da je ista devojčica silovana i bila žrtva trgovine i u junu ove godine.

    A sada, prema Svečljinim riječima, postoje informacije da je ona silovana više od godinu dana.

    Više stotina ljudi danas se ponovo okupilo ispred zgrade vlade u znak protesta zbog slučaja silovanja 11-godišnje devojčice u Prištini. Sa transparentima u rukama, demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca umiješanih u ovaj slučaj.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje