Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi Sad: Uklonjeni grafiti mržnje kojima se veličaju Hitler, Karadžić i Mladić

Preuzmite sliku

Antigrafiti jedinica Grada Novog Sada danas je sa jednog dječjeg igrališta uklonila grafite mržnje kojima se veličaju Adolf Hitler, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Na dječijem igralištu u naselju Telep bila su ispisana imena Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i „Smrt šiptaru“ i „14/88“ – obilježje koje koriste neonacisti širom svijeta. Broj 88 znači „Heil Hitler“, a 14 označava rasistički slogan od 14 riječi na engleskom, u prevodu: „Moramo osigurati budućnost naših ljudi i budućnost za bijelu djecu“, čiji je autor rasista David Lane.

Grafiti su bili ispisani na rekvizitima dječijeg igrališta, nekoliko desetina metara od zida na kojem su prije nekoliko dana bili grafiti mržnje protiv novosadskih opozicionih aktivista.

„Grad Novi Sad najoštrije osuđuje ispisivanje grafita od pojedinaca koji na ovako sraman način uništavaju zajedničku imovinu građana. Vandali upućuju sramne poruke šireći netoleranciju i propagirajući mržnju, naružuju mjesta gdje se igraju djeca, a to nije prava slika i ogledalo našeg Novog Sada“, saopštile su gradske vlasti za informativni portal 021.

Pozvali su cjelokupnu javnost da osudi to ponašanje i nadležne da brzo otkriju počinioce. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,