Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi Pazar: Polaganjem cvijeća na Trgu Srđana Aleksića obilježena godišnjica smrti heroja

Preuzmite sliku

Polaganjem cvijeća na Trgu Srđana Aleksića u centru Novog Pazara, obilježena je 28. godišnjica smrti tog heroja koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u centru Trebinja stradao braneći prijatelja bošnjačke nacionalnosti, Alena Glavovića, javlja Anadolu Agency.

Cvijeće je na spomen-obilježje položila delegacija predvođena gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

“Mladić kao što je bio Srđan Aleksić mora biti uzor mladim ljudima i budućim generacijama. On nas svojim gestom od prije gotovo pa tri decenije uči da i u vremenu iskušenja, tegoba i nepravde treba biti čovjek. Aleksić će ostati vječno upamćen kao simbol herojstva, nesebičnosti i hrabrosti i biće zasigurno trajna poruka svijetlog primjera empatije sa čovjekom koji je u nevolji. Ubili su njega, ali njegovo djelo će vječno živjeti među svim dobrim ljudima i narodima zemalja regiona koji njeguju iste vrijednosti kao i on tada”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Grad Novi Pazar je prije pet godina dio pješačke zone u centru grada imenovao, u znak sjećanja i poštovanja prema liku i djelu, po heroju Srđanu Aleksiću.

Aleksiću je posthumno dodijeljeno vise nagrada i priznanja. Nazivi ulica sa imenom hrabrog mladića postoje u Sarajevu i Beogradu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promoviše zajedništvo među mladima.

U spomen na njegov poduhvat ustanovljene su nagrade, a snimljen je i film inspirisan njegovim herojskim postupkom.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posljedica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje