Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi opasan izazov sa društvene mreže “Tik tok” stigao na Balkan

Preuzmite sliku

Novi opasan izazov sa društvene mreže “Tik tok” stigao je na Balkan, a roditeljima je upućen poziv da obrate pažnju na sadržaj koji je dostupan djeci, prenosi “Sputnjik”.

Prva varijanta izazova je da automobil staje pred pješačkim prelazom jer mu je na semaforu crveno. Za pješake je zeleno svjetlo, a tik uz pješački prelaz stoji par maloljetnika.

U trenutku kada se pali crveno svjetlo za pješake, taman kada kreće žuto pa zeleno za vozače, jedno dijete istrčava na zebru, uradi par sklekova i otrči. Njegovo društvo to snima i kači na “Tik tok”, jer imaju materijal za novi izazov.

Druga varijanta izazova je da dijete legne na ulicu dok automobil ide ka njemu. Kada vozač vidi dijete i krene da koči, dijete i dalje leži – sve dok se auto opasno ne približi. Tek tad ustaje i otrči.

To je ukratko scenario za #ghostingchallenge koji je započet u Americi krajem prošle godine. Nekoliko djece završilo je u hitnoj pomoći jer vozači nisu stigli da prikoče na vrijeme.

Ovaj izazov u međuvremenu se proširio svijetom, a hrvatski portal “24 sata” piše da je stigao i do Zagreba i da su iz Osnovne škole Kajzerica upozorili roditelje.

“U razgovoru sa učenicima došlo se do saznanja da postoji nova igra koja se širi među đacima. Ona se sastoji od izazova da učenik legne posred ulice sve dok se automobil ne primakne blizu, a onda se brzo moraju izmaći. Učenici su potvrdili da među njima postoje oni koji se tako igraju”, naveli su iz stručne službe škole.

Iz ove škole su apelovali da roditelji obrate pažnju na sadržaj koji je dostupan djeci, pogotovo kada je riječ o opasnim aktivnostima poput navedene, te napomenuli da bi trebalo ograničiti pristup društvenim mrežama i nadzirati aktivnosti djece.

Portal “24 sata” prenosi i svjedočanstvo majke koja je imala nesreću da dok vozi učestvuje u tom izazovu. Ona je ispričala da joj se to dogodilo prije dva mjeseca u Zagrebu kada je dječak, koji je bio sa dvije djevojčice, istrčao pred automobil, napravio sklek i odbacio se na pločnik. Djeca su, kako je posvjedočila, imala 15-16 godina. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje