Subota, 17. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nove riječi u Hrvatskoj? Pandemija je velepošast, respirator – dišnik, lockdown – obustavka

Preuzmite sliku

Časopis “Jezik” i Zaklada “Dr. Ivan Šreter” objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu “Dr. Ivan Šreter” za 2020., a tri će riječi uskoro biti proglašene najboljima.

Od 19 riječi čak osam njih pokušava zamijeniti tuđice koje su povezane uz epidemiju koronavirusa.

Za riječ pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet – subolest, za respirator – dišnik ili disajnik, a za lockdown – društvostaj ili obustavka. Riječ hihobran predložena je za sneez protector, stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećena sluha riječ rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Williamu Shakespeareu.

Na takmičenje za najbolju novu hrvatsku riječ pristigle su 244 riječi od 166 predlagatelja, javlja HRT.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,