Srijeda, 25. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nove fekalije u moru: Kod djece su se pojavile infekcije na koži?

Zabrinuti otac kazao je kako su se prije 15-ak dana su se počeli javljati slučajevi kožnih infekcija kod djece, a prošli vikend zbog istog problema vodio sam i svoje dijete dežurnoj doktorici

Već duže vrijeme se na području mjesta Sali, uvali Sašćica, na površini mora u strogoj kupališnoj zoni, povremeno javljaju neugodni mirisi, fekalije i uljne fleke. Na toj lokaciji nalaze se hoteli koji su kao i većina domaćinstava spojeni na kanalizacijski sistem koji nema pročišćivač. Fekalije plivaju i oko brodica na vezovima u istoj uvali koji se ne naplaćuju.

Prije 15-ak dana su se počeli javljati slučajevi kožnih infekcija kod djece, a prošli vikend zbog istog problema vodio sam i svoje dijete dežurnoj doktorici u Žmanu, nakon čega sam saznao kako je 20-ak djece iz Sali zaraženo impetigom, kazao je čitalac za zadarskilist.hr

On se požalio kako je na istom predjelu ujedno i niz objekata u privatnom vlasništvu, koji uopšte nisu obuhvaćeni sistemom kanalizacije te da im iz crnih jama curi direktno u more. Istakao je kako se i po boji mora u toj uvali odmah vidi da nešto nije u redu.

 • – Na kupanje je potrebno ponijeti antibiotik i antibiotsku kremu.

  ‘Učinit ćemo sve što je u našoj moći’

  Zoran Morović, načelnik Općine Sali kazao je kako je komunalni redar izašao na teren i sve pregledao

  – Rekao mi je da je dobio dojavu od mještana o zagađenju u uvali Sašćica, ali da nije ništa primijetio u obilasku. Ranije smo takve probleme rješavali ubacivanjem boje u septičke jame, nakon čega bi se onda ubrzo otkrilo iz čije se izlijeva, ali sada komunalni redar to više ne smije raditi. Nije mu to dozvoljeno. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da taj problem, ukoliko postoji, čim prije riješimo – kazao je načelnik Morović. Naglasio je  kako nije čuo da se kod većeg broja djece pojavila zarazna kožna bolest, a takvu informaciju nisu imali ni u Zavodu za javno zdravstvo Zadar.

  “Doktorica je rekla kako nema razloga za paniku”

  –  Imali smo dojavu iz Sali, nakon čega smo odmah kontaktirali tamošnju doktoricu koja nam je rekla kako nema razloga za paniku, a niti epidemije. Radi se o pojedinačnim slučajevima kakvih imamo svako ljeto na raznim lokacijama. Na ovakve dojave mi izlazimo kad god je to moguće i uzimamo uzorke vode, odnosno mora za analizu. Ne sjećam se da smo imali slučaj da bi neke vrijednosti bile veće od normalnih – izjavio jedr. Alen Medić, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar.

  Medić je pojasnio kako se stafilokok prenosi i kontaktom sa zaraženom osobom, zbog čega u nekim konkretnim situacijama, gdje se bolest pojavila kod troje ili četvero djece, nije bilo moguće utvrditi jesu li se zarazili u moru ili u kontaktu pri igri.

  Mještani kažu  kako se broj vikendica, apartmana i kuća u tom mjestu posljednjih nekoliko godina višestruko povećao, a jednak je slučaj i sa svim ostalim mjestima uz more u kojima se epidermis ( gnojna upala površinskog sloja kože) pojavljivao. U većini tih mjesta još nema kanalizacijske mreže, već su u služnosti septičke jame. No pražnjenje se plaća, pa je neodgovornima draže ilegalno pražnjenje u okoliš, odnosno more. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,