Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nove blokade u Beogradu i Novom Sadu zbog Rio Tinta, najavljena radikalizacija protesta

Preuzmite sliku

Savez ekoloških organizacija Srbije širom zemlje organizirala je danas nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta Jadar kompanije Rio Tinto.

Blokade su trajale skoro dva sata.

U Beogradu i Novom Sadu došlo je do manjih incidenata, kada su vozači čija su vozila zaustavljena zbog blokade pokušali verbalno, a neki i fizički da se obračunaju sa demonstrantima.

Problem u Novom Sadu je bio taj što su uglavom zaustavljeni građani koji se vraćaju sa odmora iz Srbije nakon novogodišnjih i božićnih praznika i idu ka mađarskoj granici, kako bi stigli u Nemačku i druge destinacije na kojima rade.

Organizatori blokada najavili su za sedam dana radikalizaciju protesta protiv eksploatacije litijuma u Srbiji. Kazali su da će o tome odluka biti donesena sutra.

I građani u Topoli blokirali su magistralni put ka Mladenovcu i njih 15-ak stalno prelazi pješački prelaz u krug.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji. Iz Ekološkog ustanka pak su poručili da se prije poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

Građani koji su se okupili ispred Sava centra rekli su da ne vjeruju u izjave Ane Brnabić da je vlada na dobrom putu da odustane od onog što se dešava sa Rio Tintom. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,