Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nova pravila na HRT-u: Nevakcinisani voditelj morao voditi emisiju s maskom

Preuzmite sliku

Voditelj HRT-ove Zagrebačke panorame Fabijan Kale u četvrtak je vodio emisiju sa zaštitnom maskom.

Iznenadilo je to onih nekoliko gledatelja koji u popodnevnim satima prakticiraju gledanje programa javne televizije, a slika voditelja s FFP2 maskom na licu proširila se i na društvenim mrežama.

Provjerili smo s HRT-om zašto je njihov voditelj emisiju vodio sa zaštitnom maskom FFP2 dok je u studiju bio samo on.

Kako kažu, riječ je o novim pravilima koja su u četvrtak stupila na snagu na HRT-u.

“Prema Odluci o pravilima ponašanja na Hrvatskoj radioteleviziji za vrijeme trajanja pandemije virusa SARS-CoV-2, koja je na snazi od 4. novembra 2021., svi nevakcinisani i oni koji nemaju valjanu covid-potvrdu – a to se odnosi i na voditelje i na goste emisija – moraju nositi zaštitne FFP2 maske”, poručuju s HRT-a.

Ako se neko u prostorima firme zatekne bez maske, bit će sankcioniran i udaljen s Prisavlja.

“Naravno da je puno lakše voditi bez maske. S njom je puno teže jer predstavlja zapreku preko usta i otežava disanje. Iako su ove FFP2 maske koje koristimo kvalitetnije pa se s njima lakše diše”, rekao je Fabijan Slobodnoj Dalmaciji.

Progovorio je i tome zašto nije imao covid-potvrdu.

“Nisam vakcinisan iz zdravstvenih razloga, ali planiram to uskoro napraviti, a za nova pravila HRT-a saznao sam u posljednji trenutak, nisam se stigao organizovati, pa sam zato nosio masku. Danas sam odlučio napraviti test pa je maska izostala, vidjet ćemo kako će biti dalje, više sam skloniji testiranju ili vakcinisanju, nego da se u eteru stalno pojavljujem s maskom”, rekao je voditelj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,