Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nova godina u regiji dočekana bez proslava na otvorenom

Preuzmite sliku

Građani regije dočekali su novi 2021. godinu u sjeni pandemije COVID-19 zbog koje su proslave i organizirani dočeci na otvorenom zabranjeni, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog tradicionalnih dočeka, novogodišnja noć slovi za “najluđu noć“, ali to ovaj put i nije baš slučaj zbog restriktivnih mjera koje su na snazi s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa koji je i obilježio proteklu 2020. godinu.

Sarajevo, Zagreb, Beograd, Priština, Podgorica i drugi gradovi regije u novu godinu su ušli prilično tiho, bez velikih koncerata i gužvi na centralnim trgovima.

Reporterske ekipe AA su zabilježile detalje sa ulica regionalnih prijestolnica.

Zabrane okupljanja, kafići i noćni klubovi koji ne rade, nemogućnost održavanja tradicionalnih dočeka na glavnim gradskim trgovima, kao i mjere ograničenog kretanja primorale su građane da u novu godinu uđu uglavnom u porodičnom okruženju.

Na ulicama gradova su pojačane policijske patrole koje kontroliraju poštivanje epidemioloških mjera.

Novogodišnja rasvjeta, poneki vatromet i odjeci petardi nagovijestili su, ipak, praznični duh prelaska u novu kalendarsku godinu.

Jedno je sigurno, a to je da svi građani regije i svijeta žele da pandemija koronavirusa bude što prije prevaziđena, a život vraćen na tračnice kojima se kretao dok se koronavirus nije pojavio u kineskom Wuhanu i za svega nekoliko mjeseci izazvao globalnu pandemiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,