Petak, 23. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nosite maske, zaštita 99 posto

Preuzmite sliku

Cijela regija posljednjih dana bilježi nagli porast novozaraženih, zbog čega vlade uvode nove restriktivne mjere.

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar potvrdio je u srijedu Hini da je u Zagrebu zabilježeno 337 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Tokom jučerašnjeg dana u Zagrebu je zabilježeno 337 novozaraženih, kazao je Šostar. Napomenuo je da je testirano više od 1.500 uzoraka te da će zagrebački Štab civilne zaštite, na konferenciji za medije detaljnije izvijestiti o stanju s korona virusom.

Hrvatska, kao i zemlje iz regije, posljednjih dana bilježe nagli porast novozaraženih od korona virusa, zbog čega vlade uvode nove restriktivne mjere.

Više od 2.600 preminulih

Slovenija je uvela policijski sat, u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine zaštitnu masku je potrebno nositi i na otvorenom, dok je Crna Gora u nekoliko gradova ponovo uvela lockdown. Srbijanske zdravstvene vlasti ponovo su beogradsku dvoranu Arena preuredile u COVID bolnicu.

Najmanje 2.600 pacijenata preminulo je u tih pet zemlja od posljedica novog korona virusa od početka pandemije u martu ove godine, dok je skoro 130.000 zaraženo.

Zdravstvene vlasti preporučuju građanima da odgode aktivnosti koje nisu hitne, da nose maske, drže distancu te da pojačaju higijenu.

Član Kriznog štaba Srbije epidemiolog Predrag Kon ponovo je apelovao na Beograđane da nose maske, ističući da ta mjera, uz održavanje distance, pruža zaštitu od korona virusa blizu 99 posto.

Najnovija istraživanja

“Stav SZO [Svjetske zdravstvene organizacije] na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99 posto. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30 posto ako ostali ne nose”, napisao je Kon na Facebooku, prenio je Tanjug.

Dodao je da je mijenjanje stavova o maskama posljedica najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspješnosti suzbijanja pandemije tamo gdje se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gdje se ne koriste.

Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti…

Objavljuje Predrag KonUtorak, 20. listopada 2020.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,