Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Niš: U Gerontološkom centru koronavirusom zaraženo 140 korisnika, direktor uhapšen

Preuzmite sliku

Nakon što je utvrđeno da je 140 korisnika i četvoro zaposlenih u niškom Gerontološkom centru pozitivno na COVID-19, policija i Bezbjednosno-informativna agencija uhapsile su direktora ove zdravstvene ustanove, a oboljeli se premještaju u Klinički centar Niš, javlja Anadolu Agency (AA).

Postoji mogućnost da broj zaražnih nije konačan, jer se radi još testova. U toku je kompletna dezinfekcija Gerontološkog centra.

Njegov direktor M. C, rođen 1973. godine, tereti se za “teško djelo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom prenošenje zarazne bolesti“, za šta je predviđena kazna zatvora do 12. godina. Prema policijskom saopštenju, sumnja se da kao ovlašteno lice “nije preduzeo sve neophodne mjere i radnje kako bi sprječio širenje zarazne bolesti COVID-19“. Određen mu je pritvor do 48 sati.

 • Pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković rekao je na redovnoj konferenciji za novinare republičkog Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19 da je prisustvo virusa kod 140 od ukupno 256 korisnika ovo “posljedica veoma neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa”.

  “Ustanovili smo čitav niz nepravilnosti koje su dovele do ovakvog broja zaraženih. Dozvoljavane su posjete od strane porodice, izlasci štićenika van doma, to je od samog početka epidemije bilo strogo zabranjeno. Imamo indicija i da su se krili simptomi bolesti kod nekih korisnika u samom početku infekcije“, kaže Gojković.

 • Dodaje da ovo znači da uvedene mjere “nisu restriktivne same po sebi“ i da ovo pokazuje “do kakvih dalekosežnih posledica može da dovede nepoštovanje mjera i protokola“.

  Epidemilog Branislav Tiodorović je infekciju više od polovine korisnika Gerontološkog centra nazvao “izuzetno teškom situacijom“.

  “Imali smo utisak da se posljednjih dana smanjuje pritisak ka Kliničkom centru Niš, ali vidite dokle može da se dođe neodgovornošću onih koji ne poštuju mjere. Ostalih 77 radnika je negativno i nastaviće rad. Pri kraju je prebacivanje pozitivnih štićenika, Klinički centar ih je zbrinuo“, kaže Tiodorović.

  Gerontološki centar u Nišu bio je u izolaciji od subote uvečer jer je tog dana na koronavirus bilo pozitivno šest korisnika. Sin jedne korisnice tvrdi da su posjete zvanično zabranjene prije mjesec i po dana i da je prije toga majku posjećivao isključivo sa maskom i pozdravljao je bez zagrljaja. Siguran je da ona ni u dvorište nije izlazila.

 • Epidemiolozi su više puta do sada naglašavali da virus ne smije da uđe u domove za stare jer bi mogao da bude smrtonosan po njihove korisnike.

  Zaraza koronavirusom potvrđena je i kod štićenika i zaposlenih u više gerontoloških centara i drugih ustanova socijalne zaštite u Beogradu, u jednom u Smederevu i domovima za smještaj lica ometenih u razvoju u Blacu i Kulini.

  U posljednjih nedjelju dana, dnevno od koronavirusa u Srbiji u prosjeku oboli oko 250 ljudi, a u posljednja 24 sata registrovana su 424 nova slučaja.

  Time je ukupan broj zaraženih skočio na 4.054, od čega se 2.890 nalazi na bolničkom liječenju, respirator je neophodan za 138, a od posljedica ovog virusa preminulo je njih 85. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje