Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Niko ne pamti ovakvu najezdu u Hrvatskoj: Ne, ovo nije asfalt, to su uginule mušice na moru!

Preuzmite sliku

Lisne uši su normalna pojava u prirodi i svake godine se pojavljuju, ali ove godine je i stručnjake iznenadila njihova brojnost.

– Imali smo blagu zimu, i to ne samo ovu nego i prethodnih godina. Usto, svjedočimo globalnom zatopljenju i mislim da je to razlog povećanog broja ne samo ovih, nego i drugih kukaca. Zato se svake godine susrećemo sa sve većim brojem stjenica, smrdljivih martina i drugih kukaca – objašnjava prof. Renata Bažok s Odjela za poljoprivrednu zoologiju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Njezina kolegica dr.sc. Katja Žanić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu ističe da je, osim velikog broja jedinki, stručnjake iznenadila preuranjena aktivnost lisnih uši.

– Tu nije riječ samo o jednoj vrsti nego više njih. One legu žive mlade ličinke, a te krilate će izumrijeti čim zatopli. Potomstvo osiguravaju na način da na donjoj strani lista legu žive mlade i to su dalje kolonije beskrilnih uši koje sišu na lišću, list se deformira i jave se pjege, pa čak i medna rosa jer luče slatku tekućinu – objašnjava dr. Žanić, a prof. Bažok se nadovezuje kako lisne uši nisu opasne za ljude, ali u poljoprivredi bi mogle nanijeti štetu, posebno u proizvodnji sjemenskog krompira i duhana.

  • – Problem je uzgajivačima poljoprivrednih kultura i hobistima jer će se uši naseliti na biljne domaćine i početi parazitaciju. Zato proizvođači moraju redovito pregledavati usjeve i reagirati na vrijeme da bi spriječili štetu. U klasičnoj poljoprivredi to znači da će vjerovatno posegnuti za nekim od dozvoljenih insekticida, a ono što treba upozoriti hobiste jest da ukoliko idu u suzbijanje na svojim kulturama, da to rade sa ekološki prihvatljivim i biološkim insekticidima – savjetovala je prof. Bažok.

    – Za ljude nisu opasne, a dobra vijest je što će najezda relativno brzo prestati, možda kroz koji dan. Na grmlju smo već uočili drugu formu uši, tako da neće još dugo. Teško opstaju na visokim temperaturama, a kad lišće bilja postane tvrđe i nije više sočno i mesnato, ne mogu se više širiti – kaže dr. Žanić.

    – Valja imati na umu da repelenti i druga sredstva neće pomoći u zaštiti ljudi, a s obzirom da je ovih dana kod nas kulminacija, vjerujem da nam neće još dugo dosađivati. Sljedeća nova krilata generacija dolazi tek negdje u kolovozu ili rujnu, ali teško da će biti toliko brojna. Inače ne ulaze u kuće i obitavaju vani, ali nije naodmet zaštiti kućanstvo mrežama kao i kod komaraca. Ne grizu i više su na otvorenom, a šali mogu dodati da savjetujem ljudima da ne nose žute majice jer ih žuta boja privlači – zaključila je prof. Bažok. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje