Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nije postignut dogovor oko naziva: Grčka i Makedonija nisu riješili spor

Preuzmite sliku

Posrednik Ujedinjenih nacija za spor Grčke s Makedonijom oko njenog naziva, Matthew Nimitz, izjavio je u New Yorku da ministri vanjskih poslova dviju zemalja Nikos Kotzias i Nikola Dimitrov na upravo završenom dvodnevnom sastanku u sjedištu UN-a nisu riješili spor, ali da su “obje strane posvećene tom nastojanju”.

Tako je došlo do novog zastoja u pregovorima koji traju četvrt stoljeća, iako je atmosfera donedavno ukazivala na suprotno – na proboj ka rješenju.

Nimitz je, uprkos neuspjehu, ipak izjavio da će se “intenzivirati razgovori dvije strane” i najavio sastanak Kotzias

Dimitrov u Briselu, ali je odbio da kaže da li će se sastati i premijeri Grčke i Makedonije, Alexis Tsipras i Zoran Zaev, prenosi Al Jazeera Balkans.

Prošle sedmice govorilo se da će rješenje spora biti “Republika Ilindenska Makedonija”, ali taj naziv nije prošao u Atini.

Prema posljednjim izvještajima grčkih medija iz New Yorka, razgovaralo se i o drugim idejama, te da je Kotzias navodno odbio prijedlog da naziv susjeda bude “Nova Makedonija”, dok je Dimitrov navodno odbacio prijedlog naziva “Gornja Makedonija”.

Tako je Nimitz pred kraj runde pregovora u četvrtak predložio da nov naziv bude “Sjeverna Makedonija” – što je predlagao i prije više godina, ali su dvojica ministara razgovor o tome ostavila za sastanak danas, koji su, međutim, završili bez dogovora.

Dimitrov i Kotsias su, u prisustvu Nimitza, u četvrtak pregovarali šest sati, a još dva sata jučer.

Pred novu rundu pregovora, Dimitrov i Kotzias su se odvojeno sastali s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Sastanak dvojice ministara s posrednikom Nimitzom u New Yorku usljedio je poslije prošlonedjeljnog sastanka premijera Zaeva i Tsiprasa, kada je opcija s imenom “Republika Ilindenska Makedonija” bila ocjenjena kao “obostrano prihvatljivo rješenje”.

Makedonska vlada je posljednjih dana više puta potvrdila da ostaje pri stavu da je to dobar prijedlog za rješenje spora, dok je grčka vlada, nakon samo dva dana, indirektno odbacila taj prijedlog sa zahtjevom da se pregovara o imenima koje je ranije predložio Nimitz.

Vlada Makedonije se nada da bi u junu – pod uslovom da do tada riješi spor s Grčkom – mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, a u julu, na samitu NATO-a, i poziv za stupanje u tu alijansu.

Grčki premijer je izjavio u Solunu da “ništa ne predajemo, nego pokušavamo da vratimo nešto što su drugi predali prije 70 godina”.

– Naši sjeverni susjedi više od 70 godina imaju državni entitet koji je bio unutar jugoslovenske federacije, a potom je postao nezavisna država, nazvan ‘Makedonija’, noseći bez ikakvih odrednica naziv koji se odnosi na antički grčki svijet i na ogromnu kulturnu baštinu grčke Makedonije. To vraćamo, i to nije lako – podvukao je Tsipras. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,