Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nije dobio platu dva mjeseca: Ukrao karticu od šefove žene i potrošio više od 10.000 KM

Preuzmite sliku

Opštinsko državno tužilaštvo u Zadru optužilo je 42-godišnjeg ribara D.D. za računarsku prevaru.

Za njega je zatražena uslovna kazna zatvora od osam mjeseci sa uslovnom kaznom od dvije godine.

Optužnicom se tereti da je početkom marta 2017. godine, dok je radio na ribarskom brodu na području zadarskog arhipelaga, ukrao karticu supruge vlasnika broda, prenosi “Zadarski”.

Karticu je koristio na području Zadarske i Primorsko-goranske županije pokušavajući njome da na bankomatima podigne novac, u čemu nije uspio, ali je na više prodajnih mjesta u 69 navrata, od 11. do 14. marta, kupovao raznu robu putem POS uređaja.

Isto tako kupovao je E bonove Pejsejf (Paysafe) naknadno ih koristeći kao sredstvo plaćanja prilikom kupovine na internetu ili uplatom na račune na internetu, sa kojih je potom podizao novac u vrednosti uplaćenih Pejsejf bonova.

Prilikom korišćenja kartice potpisivao je slipove kao da je ovlašteno lice za karticu, iako to nije bio, čime je oštetio vlasnika za iznos od 39.540 kuna (5.252 eura, odnosno više od 10.200 maraka).

Nakon što je uhvaćen, u cjelosti je priznao krivično djelo pojasnivši da ga je počinio jer od vlasnika broda za dva mjeseca rada nije bio plaćen kako su se dogovorili. Naglasio je i da je spreman da vrati iznos s obzirom da u Njemačkoj ima električarski zanat i dobra primanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,