Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nezapamćen sukob na popularnoj dalmatinskoj plaži: Zaštitari se potukli s prodavačem kukuruza

Preuzmite sliku

Na šetnici glavne gradske plaže, zaštitari tvrtke ‘Bilić-Erić‘ su se potukli s mladim prodavačem

Makarska je tokom posljednjih nekoliko godina počela voditi bitku s kupačima koji noću na plaži ostavljaju svoje peškire kao “rezervaciju” za jutarnje mjesto na kupalištu, ali i s prodavačima kukuruza, krofni i stolnjaka duž obale, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, borba s “kukuruzarima” otišla je predaleko pa su se tako na šetnici glavne gradske plaže zaštitari kompanije “Bilić-Erić” potukli s mladim prodavačem. Ako se pitate zašto red na plaži kao i do sada ne uvode komunalni redari, onda ćemo vam reći da je ta zadaća od lani pripala licenciranim čuvarima spomenute kompanije.

Ljetni angažman četvorice “čuvara plaže” provodi gradska firma “Makarska obala” u čijem se resoru nalaze lučki poslovi, od priveza i odvoza brodova, preko pomorskih agencijskih poslova, do održavanja plaža. Zaštitari su se s “kukuruzarom” najprije verbalno sukobili, a onda i potukli usred bijela dana ispred kafića na šetnici uz kupalište.

 • Razbijale su se i čaše naočigled zapanjenih turista i sugrađana, i to, kako saznaje Slobodna Dalmacija, kada su čuvari od prodavača hrane zatražili na uvid ličnu kartu ili drugi identifikacijski dokument. Prema službenom izvještaju Policijske uprave splitsko-dalmatinske, makarski policajci zaprimili su dojavu kako su zaštitari koje je angažirala lokalna vlast za nadzor na plaži, zadržali jednu osobu koja je obavljala prodaju kukuruza.

  – Izlaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako u događaju nema elemenata kaznenog dijela koje se progoni po službenoj dužnosti ni prekršaja čije sankcioniranje je u nadležnosti policije.

  U odnosu na postupanje zaštitara prema osobi, Policijska stanica Makarska saopštiti će Ravnateljstvo civilne zaštite u Splitu. Na mjesto događaja izišao je i komunalni redar – navodi se u odgovoru Policijske uprave.

  Zašto je gradska firma za red na plaži angažovala licencirane zaštitare, upitali smo Antu Bilića, direktora “Makarske obale”, koji tvrdi da je angažman četvorice licenciranih “čuvara” zakonska obaveza firme.

  – Zaštitari nadgledaju red na plaži, od ležaljki do nelegalnih prodavača kukuruza i krofni čime se brinu za sigurnost sugrađana i turista. Odmah nakon incidenta, zaštitarska služba je suspendirana dok se ne provede istraga nakon koje će savjetnik za sigurnost odlučiti šta i kako dalje.

 • “Makarska obala” ne podržava nikakav oblik nasilja koje ni pod razno nije primjereno ni prema gradu ni turistima i domaćima – ističe Bilić kojeg smo upitali koliko javna firma plaća radnike “Bilića-Erića”, ali odgovor nismo dobili, iako je nejasno kako gradsko poduzeće može biti netransparentno.

  – Plaćanje nije informacija za javnost kao ni ime savjetnika za sigurnost – tvrdi direktor.

  Potom smo Dražena Nemčića, šefa komunalnih redara, upitali smiju li zaštitari angažirani od strane gradske tvrtke na javnim površinama legitimisati ljude što je isključiva ovlast policije.

  – Zaštitari imaju gotovo sve ovlasti policije. Prema Zakonu o zaštitarskoj službi, plaža koju zaštitari čuvaju je koncesionirano područje koje se vodi kao štićena zona pa zaštitari smiju od građana tražiti na uvid ličnu kartu – naglašava Nemčić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje