Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nestao avion s 4 Mađara kod Slunja: “Teren je težak, pljušti, niska je naoblaka…”

Preuzmite sliku

Na terenu je već 60 pripadnika HGSS-a iz stanica Karlovac i Ogulin, a u toku su pripreme za polazak još tridesetak pripadnika

Južno od grada Slunja, u šumovitom i nepristupačnom području, trajala je od ranog poslijepodneva intenzivna potraga za avionom tipa Cessna. Mali avion koji je poletio iz Spilta za Njemačku i letio je pod njemačkim oznakama krenuo je iz Splita, a Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o njegovu nestanku sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa.

Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio Operativno-komunikacijski centar MUP-a te HGSS. Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija. Županijski centar civilne zaštite 112 Karlovac koordinira operativnim snagama na terenu. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je u pripravnosti, saopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

– Na terenu je već 60 pripadnika HGSS-a iz stanica Karlovac i Ogulin, a u toku su pripreme za polazak još tridesetak pripadnika HGSS-a iz Novske, Samobora i Zagreba. Ja sam upravo na putu prema tom području. Pretražuje se područje južno od grada Slunja, a teren je izuzetno težak, nepristupačan, šumovit, pada jaka kiša i niska je naoblaka – rekao nam je u telefonskom razgovoru Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

U potrazi učestvuju i pripadnici Civilne zaštite, policije, a vijest o nestanku Cessne objavila je na društvenoj mreži i grupa 9Aero – Croatian Aircraft Spotters koja je objavila i fotografiju Cessne koja je imala oznake FR 182 D-EGLF, te screenshotove s podacima o njezinu letu.

Među ostalim piše: “Gledajući FR24, nameće se Reims/Cessna FR182 D-EGLF. Podaci s platforme su isprekidani i zasad još uvijek upitne pouzdanosti, no oni koji su dostupni pokazuju da je avion letio sjeverno na oko 7,000 ft, te kod Slunja napravio zaokret od 360 stepeni koji je završio zabilježenom vertikalnom brzinom od -6,300 stopa u minuti. Podaci se gube na oko 4,500 stopa nadmorske visine. Vrijeme u trenutku nestanka (oko 11:20 lokalno) pokazuje kišu, nisku naoblaku i naglo pojačanje snage vjetra iz smjera juga u području pada”, napisali su spotteri.

Zasad još uvijek nema službene potvrde o eventualnom padu zrakoplova u kojem su, što još uvijek nije i službeno potvrđeno, bila četvorica mađarskih državljana.

Nestalai avion je, prema javno dostupnim podacima, u privatnom vlasništvu, zadnje polijetanje je bilo danas u 9:13 sati, a na repu je uz njemačku zastavu i logo farmaceutske kompanije Bayer iz Leverkusena u Njemačkoj. Cessna 182 Skylane je tip američkog zrakoplova za četiri osobe s opcijom dodavanja dvaju dječjih sjedala u prostoru za prtljagu. Predstavljena je u Kansasu 1956. godine kao varijanta tricikla 180., a smatra se drugim najpopularnijim tipom Cessne nakon modela 172. Godine 1957. predstavljena je varijanta 182A zajedno s imenom Skylane.

Kako je proizvodnja nastavljena, kasniji modeli su redovno poboljšavani značajkama kao što su širi trup, zakrivljena repna peraja sa stražnjim “omni-vision” prozorom, povećani prtljažni prostor, veća bruto težina, promjene stajnog trapa.

Inače, HGSS je u jednom trenutku na svojem službenom Twitter profilu objavio da je avion na širem slunjskom području pao, no ta obavijest u međuvremenu je povučena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,