Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nestalo mladunče lava pronađeno u napuštenoj kući

Preuzmite sliku

Mladunče lava koje je 31. januara nestalo u okolini Budve danas je pronađeno u napuštenoj kući kod naselja Krapina.

Na snimku koji je dospio u javnost vidi se životinja koju će Agencija za zaštitu životne sredine transportovati do prostorija Službe zaštite i spašavanja dok se ne nađe adekvatan smještaj.

“Sretni smo što smo uspjeli da uhvatimo lava, zahvaljujući naravno pomoći kolega i mještana. Životinja je u jako lošem stanju, pa će biti prebačena u prihvatilište na oporavak. Tamo će dobiti svu potrebnu pomoć i njegu. Iskreno, mnogo nam je laknulo jer smo dokazali nekim institucijama u Crnoj Gori da lav postoji i pokazali im kako se radi ovaj posao, koji oni još nisu naučili.

Oni ne znaju da rade svoj posao, jer traganje za lavom po brdima nije nešto što mi iz Agencije treba da radimo. Ipak, iz čiste odgovornosti smo morali da pokrenemo i svoje ljude i da pokažemo ozbiljnost situacije, kako bi nam ljudi povjerovali. Sada smo u kontaktu sa kolegama iz regiona i Evrope, dogovaramo šta ćemo sa lavom kad se oporavi, gdje će biti smješten. Vidjećemo, još ništa ne znamo sigurno”, kaže za Nova.rs doktor biotehničkih nauka Milan Gazdić, direktor Agencije za životnu sredinu iz Podgorice, koji je aktivno učestvovao u potrazi za odbjeglim lavom.

Crnogorski mediji su 31. januara objavili informaciju da je prijavljen nestanak mladunčeta lava kod Budve. Milan Gazdić, direktor Agencije koja je učestvovala u potrazi ranije je istakao da je još 15. januara obavijestio ekološku inspekciju o činjenici da se lav nelegalno drži na privatnom posjedu, o čemu je kasnije obavješteno i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“MUP do danas nije pokazivao znake zainteresovanosti, tako da smo juče zbog pritiska na institucije izašli na teren. Između 3. i 4. januara lav je viđen blizu Budve. Mi smo sinoć termalnim kamerama pretraživali nepristupačan teren”, rekao je Gazdić.

Prema njegovim informacijama, lav je bio u zatočeništvu. Iako se u medijima špekulisalo da je vlasnik životinje turski državljanin, Gazdić kaže da se ipak radi o lokalnim stanovnicima.

“Mislimo da su vlasnici crnogorski državljani i njima se životinja neće vratiti, a pokrenućemo postupak protiv njih. Pripremili smo privremeni boravak za životinju, zvali smo institucije iz cijelog sveta i dobili instrukcije šta da radimo”, rekao je.

Pogledajte video snimak hvatanja mladunčeta lava OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,