Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neprovjerene tvrdnje: Branimir Nestorović plasira dezinformacije o pandemiji Covid-19

Preuzmite sliku

Pedijatar, pulmolog i alergolog u penziji Branimir Nestorović popularan je zbog medijskih istupa u kojima iznosi tvrdnje oprečne zvaničnim stavovima medicinske struke.

Osim što često iznosi neprovjerene tvrdnje kao činjenice, mnoge od njih budu i potpuno netačne. Taj trend nastavio je u intervjuu u jutarnjem programu Prve Srpske Televizije, a tvrdnje koje je tom prilikom iznio prenijeli su i brojni portali.

Nestorović je u više navrata iznosio netačne tvrdnje vezane za pandemiju Covid-19. Nestorović je ocijenjen nekoliko puta na portalu Raskrinkavanje, ali i portalima za provjeru činjenica, poput hrvatskog Faktografa i srpskog Fake News Tragača.

U televizijskom razgovoru, Nestorović je također iznio brojne netačne tvrdnje o pandemiji Covid-19, kao i o samom virusu SARS-CoV-2 koji ovu bolest izaziva. Njegov stav o bolesti Covid-19 vidljiv je već na samom početku intervjua, kad Nestorović govori kako poštuje antipandemijske mjere ne zato jer misli da treba već zato što mora. Navodi primjer djevojke zaposlene u Starbucksu koja se rasplakala jer nije nosio masku u toj radnji, zbog čega se sažalio, pa je ipak stavio masku.

Da li će Bill Gates profitirati od Covid-19 vakcina? 

Nestorović iznosi tvrdnju da su mnogi milijarderi uspjeli da povećaju svoje prihode u toku pandemije. Navodi da je Bill Gates zaradio “nešto sitno”, ali da će se to promijeniti, s obzirom na to da su Pfizerova i Modernina vakcina protiv Covid-19 “njegove”:

“Pratim recimo Jeff Bezos 64 milijarde zaradio eura ili dolara ili čega. Mislim zastrašujuća cifra za vrijeme pandemije. Bill Gates nešto sitno: 11, 12, 14 milijardi. Sad će se izvući pošto ove dvije vakcine njegove Modernina i Pfizerova 32 milijarde će donijeti, ovaj, dolara, ovaj prema nekim prvim da kažem procjenama.” istakao je Nestorović.

Fondacija “Bill i Melinda Gates” uložila je preko 1.75 milijardi dolara u borbu protiv pandemije Covid-19, od čega je jedan dio finansirao istraživanja i razvoj vakcine protiv virusa. Na oficijelnoj web stranici Fondacije navedeno je da, uprkos tome što Fondacija ulaže novac u razvoj vakcine, ona ne zarađuje novac od prodaje vakcina.

Budući da je neprofitna organizacija (…), sva imovina Fondacije koristi se u dobrotvorne svrhe. Sve vakcine proizvedene uz finansiranje fondacije “Gates” moraju pratiti smjernice Global Accessa, koje zahtijevaju da svaka vakcina napravljena uz pomoć fondacije bude široko dostupna po pristupačnoj cijeni, u dovoljnoj količini, na određenom nivou kvalitete i u vremenskom okviru u kojem bi bila korisna ljudima u potrebi.

Tačno je da se očekuje da Pfizer i Moderna zarade 32 milijarde dolara od prodaje vakcina. Ipak, ni Pfizer ni Moderna nisu u vlasništvu Bill Gatesa. Fondacija “Gates” je kupovala dionice kompanije Pfizer, no ne nalazi se u deset najvećih dioničara ove dvije kompanije.

Netačne činjenice koje je Nestorović iznosio o izborima u Americi, respiratornim infekcijama, elementima HIV-a u virusu SARS-CoV-2, efikasnosti nošenja maski i brojnim drugim možete pročitati u nastavku analize OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje