Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neočekivan obrat u istrazi ubistva srpske folk pjevačice

Preuzmite sliku

Najviše sumnje izazvali su im tragovi krvi. Naime, pjevačica je nakon prvih udaraca morala izgubiti barem pola litre krvi, no na mjestu događaja nisu pronađena obilna krvarenja

– U ponedjeljak ću imati sastanak u tužiteljstvu i predložit ću vještačenje hrvatskih vještaka koji su došli do istog zaključka kao i ja – rekao je za Jutarnji list Nenad Šipka, direktor Centra za forenziku, kojem su pomoć u istrazi o ubistvu 33-godišnje srbijanske folk pjevačice Jelene Krsmanović-Marjanović pružili hrvatski vještaci.

Šipka kaže kako su se, s obzirom da sarađuje s hrvatskim stručnjacima, oni javili njemu nakon što su vidjeli snimke i fotografije i na temelju njih su zaključili da pjevačica ni u kojem slučaju nije udarce zadobila na tlu nasipa i u vodi kanala.

– Ja sam ovo iznio u javnost da bih isprovocirao institucije koje vode istragu da se taj slučaj riješi jer smatram da ne postoji volja za to. Nema nikakve zakonske zapreke u Srbiji da se angažiraju i hrvatski vještaci na rasvjetljivanju ubistva Jelene Krsmanović-Marjanović, rekao je Šipka za Jutarnji list.

 • Podsjećamo, Jelena Krsmanović-Marjanović nestala je 2. aprila 2016. dok je trčala na nasipu u Crvenki, a njeno je beživotno tijelo pronađeno u kanalu dan kasnije. Obdukcijom je utvrđeno da je brutalno ubijena udarcima tvrdim predmetom u glavu. Za Jelenino ubistvo jedini osumnjičeni je njen suprug Zoran protiv kojeg se još uvijek vode postupci i prikupljaju dokazi.

  U pomoć srpskim forenzičarima priskočili su hrvatski kolege koji su doveli i do obrata u istrazi. Smatraju da je Jelena prvi udarac po glavi zadobila dok je stajala, nakon čega je sigurno pala na čvrstu podlogu.

  – Svi sljedeći udarci su zadani u ležećem položaju, glava je bila oslonjena o tvrdu podlogu. Da je Jelena udarce zadobila s glavom u vodi, u plućima bi se našla voda, a ne u dušniku. Krvarenje je bilo obilno i prskajuće budući da je srčana akcija bila održana, ali samo kod prvih udaraca. Nakon toga je krvarenje bilo više gravitacijsko i ne tako obilno – naveli su hrvatski stručnjaci u mailu proslijeđenom Šipki.

 • Najviše sumnje izazvali su im tragovi krvi. Naime, pjevačica je nakon prvih udaraca morala izgubiti barem pola litre krvi, no na mjestu događaja nisu pronađena obilna krvarenja.

  – Moralo je biti raspršivanja po okolini, kosa je morala biti slijepljena od krvi, majica natopljena krvlju. Voda to nije mogla očistiti bez obzira na to što je bila potopljena. Udarci nisu bili fatalni da bi došlo do smrti u sekundi, dakle, disala bi u vodi, pluća bi bila napunjena vodom. U vodi je imala samo posljednji udah – dodao je hrvatski vještak.

  Šipka je objasnio da zaključci hrvatskih vještaka nedvosmisleno upućuju na to da je Jelena dovezena i bačena u kanal gdje je i umrla. Šipka je zasad suzdržan o tome ko je od hrvatskih vještaka poslao takvo mišljenje, ali bi više mogao otkriti na sastanku u srbijanskom tužiteljstvu u ponedjeljak.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje