Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobičan ulov: Ekološki aktivisti kod Pule izvukli kamion iz mora

Preuzmite sliku

Iz mora nedaleko od Pule, tačnije u blizini Štinjana i Štinjanske vale, u subotu je izvučen kamion.

Kako piše Glas Istre, rezultat je to akcije čišćenja podmorja koju je organiziralo udruženje Zelena stopa iz Samobora, odnosno poznati fotograf i ekološki aktivist Romeo Ibrišević. U izvlačenju su im pomogli članovi ronilačkog kluba Ariel iz Ližnjana. Riječ je o jednoj od brojnih akcija fotografa-ekologa Ibriševića koji kaže da je njihov glavni cilj javno zagovaranje za efikasnog provođenja politike zaštite okoliša i očuvanja prirode uz edukaciju javnosti.

  • Također sve to se radi i u svrhu promoviranja razvoja svijesti o potrebi očuvanja prirode i zaštite okoliša. Uklanjanje auto olupina iz Štinjanske vale nastavak je projekta “Očistimo Hrvatsku od auto olupina“ kojeg je Ibrišević započeo je još 2004. godine. Od tad je uklonjeno 14 hiljada auto olupina te je uklonjen otpad s mnogih hrvatskih bisera prirode – otoka Šipan, Mljet, Lastovo, Korčula, Vis, Hvar, Dugi otok, Žirje, Lošinj.

    Također akcija se realizirala i u parkovima prirode Sjeverni Velebit, Žumberak, Medvednica a očišćena su i brojna jezera i rijeke u toj zemlji.

    “Udruženje je brojčano malo ali vrijedno radi na ovoj i narednim ekološkim akcijama i programima. U tom smislu uvijek smo otvoreni za saradnju. Akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina zapažena je kod nas i prepoznata u svijetu”, rekao je Romeo Ibrišević.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,