Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nema više jednodnevnih izleta na more: Jadran ne želi siromašne turiste, građani iz BiH ogorčeni

Preuzmite sliku

Autobusi koji prevoze putnike na jednodnevni izlet u Crikvenicu odlukom Grada Crikvenice više neće moći besplatno ulaziti u ovaj grad u periodu od 15. juna do 15. septembra.

Ljudi slabijeg imovinskog statusa organiziranim autobusima dolaze na jednodnevne izlete na more. Takvi autobusi koji ih zorom dovedu, a navečer odvedu, često su mnogima jedini način da uopće vide more, piše Hina.

Oni po osobi, naime, najčešće koštaju od 80 do 100 kuna, što je najjeftinija opcija za odlazak na more. Takve izlete koriste i oni koji bi sebi mogli priuštiti smještaj, ali im je ovakva opcija jeftinija i zgodnija.

Oni će se i nakon ovakve odluke snaći tako da potroše više za smještaj. No upravo zato je ovo udar na one kojima je ovo jedini način da vide more. Odluka je još početkom maja objavljena na službenoj stranici grada.

“Središte grada, pješački prijelazi, plaže i parkovi preopterećeni su velikim brojem ljudi, javne službe zadužene za funkcioniranje sistema uz sve napore ne mogu kvalitetno obavljati svoje poslove što stvara nezadovoljstvo kod turista i stanovnika grada.

Kako bi se riješila navedena problematika, i poboljšala kvaliteta cjelokupne turističke ponude Grad Crikvenica, u saradnji s Turističkom zajednicom Grada Crikvenice i tijelima zaduženim za turističku djelatnost izradili su prijedlog ‘Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa na području Grada Crikvenice’ koja ima za cilj ograničiti i smanjiti broj ulazaka u grad autobusnih prijevoznika tokom najfrekventnijih dana, u periodu od 15.06. do 15.09.2018. s posebnim naglaskom na zone posebnog prometnog režima. Gradsko vijeće Grada Crikvenice navedenu je odluku i usvojilo na sjednici održanoj 17. maja 2018. godine”, navedeno je na stanicama grada.

Ova odluka se ne odnosi na one autobuse koji prevoze ljude koji imaju smještaj u gradu. Penzioneri koji su najviše pogođeni ovom odlukom su ogorčeni, kao i jednodnevni turisti iz Bosne i Hercegovine i unutrašnjosti Hrvatske.

“Najveći broj jednodnevnih turista su hrvatski penzioneri, koji na turističke destinacije dolaze u povoljnim aranžmanima (od 80 do 120 kuna) jer im je jedino to finansijski prihvatljivo. Naime, prosječna penzija u Hrvatskoj za mart 2018., prema službenim podacima HZMO-a, iznosi 2.345 kuna. Linija siromaštva prema Državnom zavodu za statistiku u 2017. iznosila je 2.180 kuna. Takve penzije prima 52,5 posto naših penzionera ili više od 600.000 ljudi”, navela su penzionerska udruženja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,