Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nakon uvođenja eura, dio građana Hrvatske uštedu traži preko granice

Preuzmite sliku

Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju promijenilo se dosta toga za mještane Hrvatske koji žive uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

Zbog rigoroznih pravila o unošenju hrane iz trećih zemalja u Evropsku uniju, nisu više tako česte gužve kao nekada u tržnim centrima uz bh. granicu. Ipak, uvođenje eura i porast inflacije podstaknuli su posljednjih dana građane da se upute u kupovinu u Bosnu i Hercegovinu, kako bi uštedjeli nešto novca.

U Gorici – Sovićima na graničnom prelazu nema gužve. Ipak smo uz domaće kupce uspjeli sresti i one iz Hrvatske kojima se kupovina u Bosni i Hercegovini još isplati.

Inflacija je u posljednjih godinu dana podigla cijene i u Bosni i Hercegovini pa kupovina nije isplativa kao nekad, kažu nam kupci koji u Goricu dolaze pretežno iz susjednog Imotskog.

“Sve je to došlo više cenat gore-dole, i ovdje cijene i u Hrvatskoj, čak ima i jeftinije gore masu stvari nego ovdje. Ali, ja sam iz ovdje jednog sela blizu, pa mi je zgodnije doći nego u Imotski”, kaže Ivan za BHRT.

“Isplati se, hljeb koji uzimam gore je bio 13 kuna, a sad je dva eura. To je, znači, na hljebu otišlo dvije kune, a sad ko ima porodicu i više članova, daće 100 kuna mjesečno više na hljeb, a gdje je ostalo”, dodaje Miro iz Imotskog.

Razlog za manju posjećenost u odnosu na prethodne godine leži i u činjenici da se iz trećih zemalja, kao što je Bosna i Hercegovina, u Evropsku uniju, odnosno Hrvatsku, može unijeti samo određena roba. Prema podacima koji se mogu pronaći na stranici hrvatske vlade ‘e građanin’, nije dozvoljen unos mesa i mlijeka te proizvoda od mesa i mlijeka. Povrće mora imati sanitarni certifikat, a med i jaja smiju preko granice, no samo do dva kilograma.

“I onda se bojimo i ne bi riskirali, jedino nešto što možemo, što smo sigurni da možemo i onda – to je to. Imamo u Imotskom sve, a i nema neke razlike. Prije smo išli puno više, smjeli smo sve unosit’. Tako, možda, tekstil i to, zaletimo se i nađemo tu puno jeftinije, a ovo drugo i ne gledamo što ne smijemo”, objašnjava Ana, također iz Imotskog.

Unos tekstilnih predmeta nije zabranjen, pa su se vremenom uz granicu otvorili brojni butici. Vlasnik jednog od njih kaže kako kupaca garderobe sada ima više.

“Nakon određene pauze sve više dolaze jer je tamo skuplje, a mi samo spuštamo da bi mogli opstat’. Tako da se nadamo da je nama dobro došao ovaj euro. Nije samo Imotski, dolaze nam iz Makarske, Splita, Zadra, a iz Makarske i Splita su nam glavni kupci”, navodi Marinko Vranjković.

Prema podacima Granične policije Bosne i Hercegovine, primjećen je veći ulazak državljana iz Hrvatсke u BiH za skoro 1500 osoba u prvih deset dana ove godine, u odnosu na prvih deset dana prošle godine. Da li su oni svi bili u kupovini ili su otišli dalje – nije poznato, ali je jasno da će običaj pogranične kupovine ostati i dalje aktuelan. uprkos granicama i Šengenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje