Četvrtak, 25. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon ispovijesti glumice: Uhapšen poznati režiser Miroslav Mika Aleksić

Preuzmite sliku

Poznati režiser, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić uhapšen je sinoć u Beogradu zbog optužbi za silovanje.

Prema pisanjima medija u Srbiji, nekoliko djevojaka, od kojih su neke maloljetne, prijavilo je policiji da ih je silovao ili seksualno uznemiravao Miroslav Mika Aleksić, čuveni vlasnik škole glume.

Jedna od njih je renomirana mlada glumica Milena Radulović (26), koja gradi karijeru i u Rusiji, gdje je za godinu dana snimila film i dvije serije.

“Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se”, kaže Milena Radulović u razgovoru za Blic.

Insistira na tome da “ovo nije samo moja priča” i da “ovo nije njena riječ protiv njegove”, već tvrdi da je u pitanju sistem zlostavljanja djevojčica koji je Aleksić temeljno gradio decenijama.

“Ovo je monstruozna mreža inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umjetnosti i religije čovjeka koji korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja”, izjavila je Milena Radulović za “Blic”.

  • U školu Mike Aleksića, poznatu i cijenjenu, djeca se upisuju od pete ili šeste godine, a najkasnije sa 13 godina. Milena Radulović je dio grupe postala sa 11 godina, a u grupama je bilo od 25 do 30 polaznika.

    “Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu nedjeljno, išli u pozorište, gledali filmove, bili smo kulturna, dobra djeca. U grupi se propagirala religija, časovi su počinjali molitvom „Oče naš”, djevojčice su dolazile u suknjama, dječaci u cipelama, kosa i nokti su morali biti uredni. Ali uvijek je bilo strogo, surovo. On je bio veoma strog, a svi su govorili: ‘Pa, dobro, on jeste surov, ali takav je Mika, on ima svoje metode’. Postojala su jasna pravila”, kaže Milena Radulović.

  • Audicije za prijem djece su bile masovne. Prijavljivalo se po nekoliko stotina mališana, u zavisnosti od generacija, a Aleksić je birao sedam-osam najdarovitijih. Odmah po prijemu, Aleksić bi razgovarao s roditeljima, informisao ih o cijeni, časovima, kodeksu oblačenja i naglašavao jednu bitnu stvar: da je to prvi i posljednji put da se s njima viđa. Objašnjavao je da i najmlađi polaznici mogu da se popnu do drugog sprata i sami donesu novac za školarinu.

    “Govorio je da su djeca mali ljudi, a nama je prijalo kad čujemo: ‘Vi ste samostalni, ovo je nešto samo vaše’. Poništavao je roditelje i njihovu ulogu, ali tada nam to nije djelovalo sporno”, kaže Milena Radulović.

    Ispovijest Milene Radulović pročitajte OVDJE.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje