Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najukletija kuća Hrvatske: Sama je izabrala vlasnike

U kući kraj Lovrana su navodno obitavala tri duha mučenih logorašica, a doskora je to bio prekrasan hotel

Kilometar i pol od Lovrana stoji kuća kao svjetionik na kamenom platou, a iznad nje je nekoliko stotina metara visoka kamena hrid. Mještani su godinama u strahu izbjegavali ruševnu kuću koja je nekada bila hotel. Vjeruju da kuću opsjedaju duše zlostavljanih logorašica. Mnogi ni ne žele pričati o njoj, a oni koji progovore kažu samo da je prokleta. U kući su se događale čudne stvari, a postoje i svjedočanstva ljudi koji su ‘za dlaku’ izbjegli tragediju.

Auto je klizio u provaliju, pa je u stijenu udario grom

Jedna od takvih priča je o uglednom opatijskom ugostitelju, koji se s ljubavnicom sklonio od kiše u ruševnu kuću. Odjednom se na katu začula galama, smijeh, lupanje čaša i tanjura, kao da je u toku raskalašena zabava. Iznenađeni par skamenio se!

Uprkos pljusku pohitali su prema automobilu, upalili motor, ali kotači su se vrtjeli na mjestu. Auto je, kao u filmu, već polako klizio prema ivici duboke provalije. I kad su već pomislili da je kraj, u stijenu iznad kuće udario je grom, a istog trenutka automobil je jurnuo prema cesti.

Dobio je naredbu da se ‘gubi iz kuće’

Riječki radiestezist Borivoj Bukva prije desetak godina se ohrabrio i otišaoistraživati duhove u kući. Prizor ga je šokirao. U ruševini su bile pletene fotelje, stol i kolijevka te četiri tanjira na stolu. Pokušao je viskom saznati što se događalo u kući i dobio tri jasne naredbe da se gubi iz kuće. Poslušao je.

Znao je da se s tim ne treba šaliti. Pogotovo zato što je kuća u posljednjih sto godina ubila sve svoje vlasnike, ali i slučajne prolaznike koji su samo boravili u kući. Bukva je kazao kako će vlasnik kuće morati biti stranac, jer je i njezin prvi vlasnik bio stranac. Samo on moći će je urediti i koristi u ugostiteljske svrhe, kako je bilo i na početku.

 • Nekada je kuća bila prekrasan hotel. Dolazili su gosti iz cijele Austro-Ugarske. Jedne večeri 1923. kuća je planula, a navodno ju je zapalio sam vlasnik zbog osiguranja. Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna porodica i krenula u obnovu. Međutim, pijavica je digla krov i razbacala crjepove po selu. Ni jedna druga kuća nije stradala. Vlasnik je zatim obolio i umro.

  Drugi vlasnik umro je od iznenadne bolesti, a sljedeći u saobraćajnoj nesreći nekoliko mjeseci nakon što ju je počeo adaptirati. U kući je grom ubio češke turiste koji su ušli kako bi se sklonili od kiše.

  – Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike – objasnio je Bukva i dodao kako je imao osjećaj da ga neko gura s litice dok je bio tamo. Na dva unutrašnja zida kuće nacrtani su golemi križevi, kao da se neko tako želio zaštititi.

  Tri žene mučene i ubijene

  U kući su navodno obitavala tri duha. Tri žene mučene su i ubijene u kući, jedna za vrijeme Drugog svjetskog rata, a dvije poslije. Zbog toga su uz kuću tri raspela. Glavni organizator zločina bio je italijanski fašistički časnik Scrobognia, rođen u Rijeci.

  Bio je, među ostalim, zadužen i da dovodi mlade djevojke u stožer italijanske vojske u Opatiji. Fašisti su lovili djevojke i često cijela sela odvodili u logor, zbog saradnje s komunističkim bandama u šumi. Dio djevojaka završavao je u Opatiji, a one koje visoki časnici ne bi odabrali za svoju zabavu, Scrobognia je, navodno, odvodio u kuću na osami.

 • U kući je bilo još ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti, ali ti duhovi se nisu zadržali. Mještanka je ispričala kako je muškarac prerezao supruzi grkljan 1912. godine zbog ljubomore. Zatim se skinuo gol i bacio sa stijene. Imali su četvero djece.

  Sadašnji vlasnik doista je – stranac! Današnji vlasnik, čiji je pokojni otac stradao u saobraćajnoj nesreći nedugo nakon što je počeo popravljati kuću, uredio ju je u ugostiteljski objekat. To je i bila očeva želja. Ne vjeruje u priče o duhovima, a kuću je obnovio kakva je bila. Inače, on je porijeklom Mađar i Italijan, a otac mu je imao austrijsko državljanstvo. ” Ovdje smo već šest godina i ništa se čudno nije događalo. Upravo suprotno, gosti nam se rado vraćaju, puni su dojmova i kako vele, kod nas se osjećaju odlično”, ispričala je suvlasnica hotela. (Express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,