Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najotrovnije zmije svijeta izložene u Zagrebu (FOTO)

Preuzmite sliku

U Importanne Galleriji svečano je otvorena izložba živih zmija pod nazivom „Najotrovnije zmije svijeta“, projekt pasioniranog uzgajivača zmija Nevena Vrbanića, vlasnik ove jedinstvene zbirke zmija.

Neven Vrbanić je prvu zmiju imao sa sedam godina, a sada je vlasnik 44 reprezentativna primjerka zmija iz cijeloga svijeta.

Na izložbi su prezentirane neke od najpoznatijih svjetskih zmija poput najveće otrovne zmije na svijetu kraljevske kobre, crne i zelene mambe, gabonske ljutice, kobre pljuvačice, poskoci, razne vrste čegrtuša, pitoni i gila bradavičar, jedina vrsta otrovnog guštera na svijetu.

Izložene su i neke neotrovne vrste koje su na otvorenom u rukama na otvorenju držala djeca. Vrbanić je dvije prostorije svoje kuće u Zagrebu posvetio svojim zmijama ljubimicama.

„Hranu sam uzgajam, miševe i štakore. Većina zmija je naučena jesti mrtve miševe i štakore. Većina zmija jede svakih dva tjedna do jednom mjesečno“, kaže Neven.

Sve zmije u njegovim terarijima su uzgojene, a ne divlje zmije, koje čovjeka ne percipiraju kao opasnost, tvrdi Neven. Sa zmijama otrovnicama rukuje specijalnim hvataljkama, ali kaže kako one pritom nisu agresivne i ne nastoje napasti.

„Imao sam samo nešto što je samo naoko izgledalo kao ozbiljni ugriz, ali na kraju je ispalo da je suhi ugriz od jedne čegrtuše“, kaže Neven.

Sve zmije koje je uvezao u Hrvatsku, uvezene su legalno, dok je druge Neven uzgojio u svojim terarijima. Zmije na tržištu imaju svoju cijenu, kraljevska kobra spada među skuplje zmije i košta oko 1.000 eura, kaže Neven, dok neke češće vrste koštaju 20 eura i više.

Prilika je ovo za vidjeti neke zmije kojih nema u zoološkom vrtu, ali i za dotaknuti i držati neke neopasne zmije iz Nevenove zbirke.

Teraristi, ljudi koji imaju zmije kao kućne ljubimce, nešto su rjeđi u Hrvatskoj nego u susjednoj Austriji ili Njemačkoj.

Ova izložba se održava svake godine od 2013. godine i ukupno ju je vidjelo preko 50.000 ljudi. Riječ je o jednoj od najvećih privatnih zbirki živih zmija u Europi, a njezin je cilj približiti ljudima ova fascinantna i često krivo shvaćena bića i educirati javnost.

Izložba je dio projekta „Čudesan svijet zmija“ koja je za građane je otvorena od 4. aprila do 2. juna na mezaninu Importanne Gallerije.(AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,