Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najavljena sedma Parada ponosa u Podgorici

Preuzmite sliku

Sedma Parada ponosa bit će održana 21. septembra u Podgorici, istaknuli su iz Organizacionog odbora Montenegro Pride.

Iz Odbora su pozvali na ujedinjavanje naroda u zajedničkoj borbi za jednakost, pravdu i slobodu, uz ocjenu da prava LGBTIQ osoba moraju biti prepoznata i poštovana.

Predstavnica Organizacionog odbora Montenegro Pride 2019. Hana Konatar je na press konferenciji kazala da će Crna Gora ponosno 21. septembra u svoju historiju upisati i sedmi Montenegro Pride.

Po njezinim riječima, Organizacioni odbor je i ove godine okupio veliki broj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, rodno varijantnih i queer osoba koji su tradicionalno zajedno s prijateljima i prijateljicama, članovima i članicama obitelji uveliko u pripremama sedme Povorke ponosa.

Predstavnici Organizacionog odbora poručili su da zastupnice i zastupnici u Skupštini Crne Gore imaju zadatak da podrže Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, čime će, zaključuju, pokazati da su spremni da ispune svoju ljudsku i moralnu obvezu da zaštite prava svih građana i građanki.

Ocjenjuju kako su, usprkos blagom poboljšanju stanja u odnosu na prethodne godine, pripadnici i pripadnice LGBTIQ zajednice i dalje izloženi diskriminaciji, govoru mržnje i nasilju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,