Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najavljena proizvodnja ruske vakcine ‘Sputnik V’ u Srbiji

Preuzmite sliku

Srbijanski ministar za inovacije Nenad Popović izjavio je u četvrtak kako će se ruska vakcina potiv koronavirusa “Sputnik V” početi proizvodi u Srbiji, na Institutu “Torlak” do 20. maja.

To je, kako je rekao, potvrđeno danas na sastanku u Moskvi s njegovim ruskim kolegom, ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim, na kojoj je potvrđena mapa puta za organizaciju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

“Na taj način, Srbija će biti prva zemlja u Europi koja će proizvoditi rusko cjepivo i moći će je izvoziti po cijeloj Europi”, naglasio je Popović za Tanjug.

“Kada je riječ o količinama, ovo je prva faza, u kojoj će biti proizvedeno četiri miliona vakcina.”, rekao je Popović.

On je naveo i da će do kraja marta biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija s ruskim partnerima a do 16. aprila u Srbiju bi trebale stići manje količine supstance od koje će biti napravljene validacijske serije vakcina u Institutu “Torlak”.

Popović je istaknuo da “prva faza” proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumijeva transport supstance, punjenje bočica u skladu s najvišim tehnološkim standardima, pakiranje i distribuciju vakcina u Srbiji i regiji.

“Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom ‘punom ciklusu’, koja podrazumijeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtijevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali vjerujemo da proizvodnja u punom ciklusu može započeti do kraja ove godine”, rekao je Popović. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,