Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Načelnik male općine u Sloveniji nudi piće svakome ko se vakciniše

Preuzmite sliku

Alojz Kaučič, slovenski lokalni čelnik i bivši gostioničar nudi piće svakome ko se vakciniše kako bi se njegova mala općina Juršinci pomakla s neslavnog posljednjeg mjesta (212.) po broju imuniziranih protiv Covida-19.

“Rado ću platiti piće svakom našem stanovniku koji se odluči vakcinisaTI, bilo u gostionici koju vodi moj sin ili na nekom drugom mjestu”, kazao je u razgovoru za medije Kaučič.

Mala općina Juršinci kod Ptuja ima 2.400 stanovnika, a Kaučič je vodi od njenog osnivanja već sedmi mandat, dok je gostioničarski posao kojim se prije bavio prepustio sinu.

“Uvjeriti naše ljude da se vakcinišu nije lako, to pokušavamo stalno, ali oni odbijaju. Cijepilo se u potpunosti do sada nažalost samo 20,5 posto stanovnika, pa smo i dalje na zadnjem mjestu u državi”, kazao je načelnik, podsjetivši da je prosjek procijeljenosti na razini države skoro dvostruko viši, prenosi Hina.

“Obnovili smo osnovnu školu, imamo novu sportsku dvoranu, uređene ceste i dobar natalitet sa desetak novorođenih godišnje, samo smo u vakcinisanju tako neuspješni”, požalio se načelnik novinaru slovenskog Dela.

Na cijepljenje su pozivali istaknutiji stanovnici, župnik, te ljekari iz doma zdravlja Ptuj koji su dva puta organizirali i posjet mobilne ekipe za vakcinisanje, ali ništa nije pomoglo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje