Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na graničnim prelazima između Hrvatske i Srbije čeka se nekoliko sati

Preuzmite sliku

Na mnogim graničnim prelazima Hrvatske sa susjednim zemljama bilježe se duža čekanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijelazno mjesto Zlogonje–Meje mogu koristiti samo hrvatski i slovenski korisnici pograničnih isprava, a svi ostali putnici pozvani su da za prelazak državne granice koriste najbliže granične prijelaze – Dubravu Križovljansku-Zavrč ili Cvetlin-Zgornji Leskovec.

Izmjenom Pravilnika o ograničenju cestovnog prometa u Republici Sloveniji, koji je stupio na snagu 30. decembra 2021., zabranjuje se promet teretnih vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona nedjeljom i praznicima od 8 do 22 sata, a ne kao do sada do 21 sat.

Stupanjem na snagu nove Odredbe (Odredba o omejitvi prometa na cestah u Republici Sloveniji) koja se odnosi na teretna motorna vozila iznad 7,5 tona, očekuje se otežano prometovanje drugih sudionika u prometu na DC6 na relaciji Ribnik- Žakanje – GP Jurovski Brod i stvaranje kolona teretnih motornih vozila iznad 7,5 tona neposredno prije GP Jurovski Brod i to poglavito na raskrižju DC6-DC228 zbog nedovoljnog broja parkirališnih mjesta predviđenih za parkiranje teretnih motornih vozila na teretnom terminalu na GP Metlika i GP Jurovski Brod, kao i nemogućnosti isključivanja teretnih motornih vozila van kolnika DC6 na zato predviđena mjesta.

Iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) pozvali su vozače teretnih motornih vozila na koje se odnosi zabrana prometovanja u Republici Sloveniji da s teretnim vozilima nedjeljom i praznicima do 22:00 sata ne prometuju prema DC6 relacijom Ribnik – GP Jurovski Brod.

Na graničnom prijelazu Svilaj od 1. januara, osim putničkog prometa, moguć je promet putnika i roba, ali zbog ograničenja na bosanskohercegovačkoj strani uz robe koje podliježu inspekcijskim službama, do daljnjeg neće moći prometovati robe koje podliježu trošarini.

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Na graničnim prelazima s Bosnom i Hercegovinom za putnički promet na ulazu u Hrvatsku čeka se do 30 minuta, dok su nešto duža čekanja na GP Maljevac (Velika Kladuša) gdje se čeka oko sat.

Na graničnim prelazima s Mađarskom čeka se do 30 minuta.

Oko sat čeka se na ulazu u Hrvatsku iz Slovenije na graničnim prelazima Macelj (Gruškovje), Kaštel (Dragonja), Pasjak (Starod), Pribanjci (Vinica). Na Macelju i Kaštelu oko sat čeka se i na izlazu.

Nešto duža čekanja zabilježena su na granici Srbije i Hrvatske.

Na ulazu u Hrvatsku na GP Bajakovo (Batrovci) čeka se do 30 minuta, dok se na izlazu čeka i devet sati. Na GP Tovarnik (Šid) na izlazu čeka se do dva sata za putnička, a pet sati za teretna vozila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,