Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

MVEP ocijenio neprihvatljivom Vučićevu izjavu o opravdanosti oružane pobune u RH

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske je krajnje neprihvatljivom ocijenilo jučerašnju izjavu Aleksandra Vučića, kojom srbijanski predsjednik opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom ’90-ih.

“Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića”, navodi se u saopštenju MVEP-a, prenosi Hina.

Dodaju da u prilog tome govore i brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškog tribunala, kao i presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.

“Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država”, poručili su iz MVEP-a

Aleksandar Vučić je nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, izjavio da je “razumljivo” što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama kod Knina napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Policija je za incident koji se dogodio u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu, dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić je televiziji “Pink” izjavio da su napadi “strašni” i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj.

“I dan danas ih love da vide ko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu. Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji”, rekao je Vučić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,