Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mural u čast stvarnim herojima osvanuo na ulicama Novog Sada

Preuzmite sliku

Filmska i strip industrija posvetili su mnogo pažnje maskiranim superherojima, imaginarnim junacima koji se bore protiv nepravde i raznih svjetskih pošasti, gdje su potrebni nadljudski napori da bi se neprijatelj grada, države ili čovječanstva savladao.

Međutim, likovima iz mašte od prije nekoliko dana pridružio im se diskretni maskirani junak na fasadi u Novom Sadu. Ljekar sa zaštitnom maskom koji stoji rame uz rame s popularnim crtanim junacima Spider-Manom, Batmanom, Kapetanom Amerikom i Ironmanom pojavio se na muralu na uglu ulica Kisacka i Dositejeva i privukao veliku pažnju, posebno na društvenim mrežama gdje se proširila fotografija današnjih novih superjunaka.

 • Kako saznajemo, iza ove geste zahvalnosti medicinarima koji su se našli u “fronti” u borbi protiv novog koronavirusa, stoji udruženje “Umjetnost na zidu”. Iz udruženja su rekli da je mural njihov poklon pravim herojima današnjice u ime svih Novosađana.

  “Kako je cijelo čovječanstvo ugroženo i paralizirano, smatramo prikladnim klasificirati ih rame uz rame sa superherojima, jer oni to sigurno jesu”, istakla je udruga “Umjetnost na zidu”, zahvaljujući kompaniji koja je donirala dio fasade svoje zidne zgrade posvećenu ljekari.

 • Ono što je specifično za ovaj mural je poruka napisana pri dnu: #zanašeheroje, koja nedvosmisleno izražava stav prema medicinskim radnicima.

  Mural je naslikao novosadski ulični umjetnik Uroš Štrboja, u svijetu uličnog slikarstva poznat kao Rosh Panonsky. U razgovoru za AA navodi da je mural stvaran tri dana, ali prije toga bilo je potrebno pronaći fasadu na kojoj će biti oslikani heroji današnjice, jer takav mural zahtijeva pristanak vlasnika zgrade.

 • Prvobitna namjera je bila da mural bude na jednom od zidova u blizini Kliničkog centra Vojvodine, ali nisu uspjeli da dobiju odobrenje vlasnika fasada. Uz uslužnost vlasnika objekta na Salajki, jednom od najstarijih dijelova Novog Sada, izabrana je lokacija koja je takođe dosta prometna, tako da će poruka biti vidljiva mnogim prolaznicima.

 • “Medicina na slici je metafora, poređenje sa superjunacima. Iako su svi stvarno jedini pravi junaci. Iskoristio sam skicu u jednom danu. Napravio sam kolaž i na licu mjesta dodao detalje. Dok smo radili mural, prolaznici su dolazili da se slikaju, a oni su nam svirali i pozdravljali nas iz automobila. Iako još nismo bili dovršili posao, dokazano je koliko je to opravdano “, navodi Strboja.

  Fotografije ovog murala proširile su se vrlo brzo društvenim mrežama, pa su se njegovom autoru kontaktirali s raznih strana. Budući da je Strboja naslikao puno murala na gradskim fasadama, navodi kako postoji mogućnost da se umjetnička djela sa sličnom porukom pojave i u drugim dijelovima grada, jer murali mogu oplemeniti fasade zgrada, ali i susjedstvo raznobojnim bojama i porukama koje nose. (Anaodlija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,