Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

“Mural mora pasti”: Građani i aktivisti se okupili u Beogradu kako bi pružili podršku Aidi Ćorović

Preuzmite sliku

Grupa građana i aktivista okupili su se večeras ispred Doma sindikata u Beogradu kako bi pružili podršku aktivistici za ljudska prava Aidi Ćorović koja je privedena nakon što je jajima gađala mural ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Mural mora pasti!”, poruka je koju su nosili građani, javlja N1. Cilj demonstranata je da se upute ka muralu na Slaviji, dodala je.

„Ne želimo da živimo u ovakvom društvu, u kom je svaki oblik bestijalnosti, sociopatologije i fašizma i nasilja upodobljen, gdje su obični građani žrtve politika. Na kraju se mi tučemo, građani, zbog političara, zbog njihovih interesa i patoloških poriva koje imaju, a sada se baš namjestilo da ih sve ispolje“, rekao je Marko Oljača, aktivista.

 • On je naveo da se, prema njegovim informacija Aida Ćorović uputila ka Domu sindikata, gdje se održava protest i da je plan da se nakon njenog obraćanja upute ka muralu. „Želimo da iskažemo svoj protest ne samo ovim večerašnjim događajima, već opštim trendovima u društvu“, naveo je za Dnevnik N1.

  Na konstataciju da je policija zabranila okupljanje kod murala, Oljača kaže da po zakonu građani Srbije imaju pravo na spontana okupljanja, da su javni skupovi Ustavom zagarantovano pravo i da ne idu tamo da bi se tukli i pravili nered.

 • Na skupu ima i pripadnika policije u civilu…

  Ćorović, koja je ranije danas privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, puštena je iz policije. Prije incidenta, Aida Ćorović je ušla u obližnji market i kupila paket jaja, a zatim prišla muralu i gađala ga. Ubrzo su nju i umjetnicu Jelenu Jaćimović okružili neuniformisani policajci koji “nisu čuvali mural, nego red i mir”, kako je saopšteno iz MUP-a Srbije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,