Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

MUP Srbije nije uspio da otključati sve podatke sa telefona Mateja Periša?

Preuzmite sliku

Sudski vještak istakao je ranije za medije da se kartica iz Matejevog telefona može spasiti te da bi procedura njenog čišćenje mogla trajati i do nekoliko mjeseci. Ipak, nije poznato da li bi to moglo značiti da će policija uspjeti pristupiti Periševim aplikacijama

MUP Srbije nije uspio skinuti sve podatke sa telefona Mateja Periša, konkretno sa aplikacija Viber i WhatsApp, jer se podaci nisu pohranjivali na Cloudu. To znači da nadležni organi nisu uspjeli pristupiti svim porukama i kontaktima sa kojima se Periš čuo uoči nestanka, a koji bi mogli da biti ključni u rasvjetljavanju slučaja, javlja Nova.rs.

Kako nezvanično saznaje isti medij, uzrok zbog kojeg nadležni nisu uspjeli pristupiti svim porukama i pozivima je taj što mladić vjerovatno nije uradio backup podataka sa aplikacija, to jeste, nisu sačuvane u memoriji.

Misterija signala 

To znači da još nije poznato sa kim se sve mladić čuo te kobne večeri, što bi moglo objasniti njegovu rutu kretanja, zbog čega je trčao, ali i pokušavao dobiti taksi.

Sudski vještak iz Srbije Branislav Blagojević istakao je ranije za medije da se kartica iz Matejevog telefona može spasiti te da bi procedura njenog čišćenje mogla trajati i do nekoliko mjeseci. Ipak, nije poznato da li bi to moglo značiti da će policija uspjeti pristupiti Periševim aplikacijama – Viberu i WhatsAppu, odnosno, porukama i pozivima na pomenutim aplikacijama.

I samo detektovanje signala telefona mladog Splićanina od samog početka ispraćeno je brojnim sumnjama, jer je saopćeno da je on lociran dva i po sata nakon što je mladić uočen pored rijeke, odnosno, u trenutku kada se pretpostavljalo da je ušao u Savu.

Proizvođač telefona tvrdio je da telefon u vodi može dati signal najviše pola sata, a da je nemoguće detektovati ga nakon dva i po sata.

– Kako je moguće da se signal pojavljuje pokraj Ratnog ostrva, oko 4:15 sati, a to je oko dva sata i 20 minuta nakon zadnjeg Matejevog snimka pokraj ‘Savanove’ u 1:55 sati? Kako je moguće da mobitel reaguje ako se nalazi u rijeci? Ako je Matej potonuo u rijeku, a mobitel mu je bio u džepu, onda je nakon 2:20 sati on neupotrebljiv, mokar, na dnu rijeke i ne bi mogao davati signal. Proizvođač mobitela kaže da može davati signal ako je mokar najviše pola sata. Dakle, ako je mokar, ne bi zasigurno mogao davati signal nakon gotovo dva i po sata – izjavio je Nenad Periš, otac mladića, ranije za medije.

Ruta kretanja 

Na samom kraju, kada je Periševo tijelo pronađeno u Dunavu kod Ada Huje u Beogradu 18. maja prošle sedmice, ispostavilo se da je telefon mladića sve vrijeme bio u džepu, što znači da je bio u vodi.

Podsjetimo, mladić iz Splita je nestao u noći između 30. i 31. decembra prošle godine, kada je izašao iz kluba “Gotik” kod Beton hale u Beogradu.

MUP je nakon toga objavio zvaničnu rekonstrukciju rute Periševog kretanja, iako su se u javnosti pojavljivali i snimci koji se ne nalaze u verziji koju je MUP plasirao u javnost, piše Nova.rs.

Matej Periš je jučer sahranjen u svom rodnom Splitu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,