Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

MUP Hrvatske negira optužbe za seksualno zlostavljanje Afganistanke

Preuzmite sliku

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske odbacio je danas nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je britanski “Guardian”, pozivajući se na Danski savjet za izbjeglice, objavio da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali Afganistanke nakon prelaska granice.

Britanske novine prenose izvještaj DRC o incidentu koji se dogodio 15. februara na teritoriji Hrvatske u blizini granice sa BiH, nedaleko od Velike Kladuše, u kojem je navedeno da je hrvatska policija u dva navrata seksualno i fizički zlostavljala Afganistanku uz prijetnju nožem.

MUP je saopštio da je “apsolutno zgrožen” ovakvim navodima koji se na teret stavljaju hrvatskoj policiji koja je, kako ističu, pokazala, ne samo organizovan i profesionalan pristup u zaštiti granice Hrvatske i spoljne granice EU, već i “požrtvovanost i humanost”.

U saopštenju je navedeno i da je policija svojim humanim djelima spašavala živote stotina migranata, izvlačeći ih iz minskih polja, provalija, spašavajući ih od utapanja, te noseći ih kilometrima kroz snježne mećave.

Iz MUP-a navode da “Guardian” hrvatsku policiju “bez ijednog dokaza želi prikazati kao brutalnu i nehumanu grupu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata”.

U MUP-u kažu da su odmah pokrenuli provjere navoda i tokom preliminarne istrage utvrdili da 15. februara na području Policijske uprave karlovačke nije bilo postupanja prema ilegalnim migranatkinjama.

“Nezamislivo nam je da o navodnom događaju saznanja ima nevladina organizacija, a da o tome istovremeno odgovarajuća saznanja nema i policija u BiH”, navode iz MUP-a i dodaju da se ovakvim optužbama podstiče netrpeljivost prema hrvatskoj policiji.

U saopštenju je navedeno i da, nakon povređivanja nesrećnim slučajem ili u međusobnim fizičkim obračunima, migranti uvijek izjavljuju kako ih je pretukla policija zemlje u koju žele ući.

Prema pisanju “Guardiana”, Afganistanci su zatražili azil, ali je policajac na granici pocijepao njihove dokumente, vrijeđao ih, ošamario starijeg muškarca, a Afganistanku koja je bila u grupi odveo u stranu, te je ošamario i potom joj dodirivao grudi i stražnjicu.

Kada mu je rekla da je ne smije dirati jer je žena muslimanka, policajac joj je rekao: “Ako si muslimanka, zašto si onda došla u Hrvatsku, zašto nisi ostala u Bosni sa muslimanima?”.

U tekstu se pominju i dva policajca koji su od iste žene tražili da se skine gola, prijeteći joj nožem pod grlom.

Nakon što je migrantska grupa dobila još nekoliko udaraca, naređeno im je da pješače do BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje