Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

MUP Hrvatske kupuje dva automobila vrijedna 3 miliona KM

Preuzmite sliku

Strani i domaći dužnosnici u Hrvatskoj od sljedeće godine vozit će se u dva blindirana Mercedesa koji će koštati ukupno  12 miliona kuna. MUP Hrvatske je u ponedjeljak u Narodnim novinama objavio da kupuju automobile od tvrtke Star import koja se javila na natječaj i zastupnik je za tu marku vozila.

Te limuzine, kako stoji u odluci o odabiru, koštaju 9.255.543,75 kn.

Odnosno, s uračunatim PDV-om, porezni obveznici će dva automobila platiti 11.968.169,69 kn.

U odluci o odabiru stoji kako je ponuda odabranog ponuditelja Star Import d.o.o. izrađena u skladu sa svim zahtjevima Naručitelja, dokumentacijom o nabavi i uputama ponuditeljima u otvorenom postupku javne nabave.

Limuzine s nosačima strojnica

Podsjetimo, MUP je raspisao natječaj za dva osobna vozilo visoke klase s balističkom zaštitom za prijevoz VIP osoba. Procijenjena vrijednost tih automobila je 10.400.000 kuna bez PDV-a, odnosno 13.000.000 kuna s uračunatim PDV-om.

Limuzine za VIP osobe, između ostalog, imat će nosač strojnog naoružanja u kabini vozila.

U tehničkoj specifikaciji navedeni su tehnički zahtjevi za ova dva automobila. Tako u zahtjevima stoji da snaga vozila mora iznositi minimalno 350 kW, odnosno 469,36 KS.

Osim što mora imati gotovo 470 KS, vozilo će imati dužinu od minimalno 5,2 metra, s međuosovinskim razmakom 3,1 metar. Pod obveznom opremom navedeni su i zahtjevi za limuzine visoke klase kao što je automatska klima u minimalno trima zonama, hladnjak u stražnjem sjedalu putničke kabine, multimedijalni paket koji uključuje radio uređaj, ozvučenje, navigaciju i USB priključak, paket komfora za stražnja sjedala i slični detalji.

Specijalna oprema

Pod specijalnom opremom navedena je balistička zaštita koja iznosi minimalno CEN 6/7 ili minimalno VR9, sustav za samostalno gašenje požara vozila, specijalni pneumatici i naplatci koji omogućavaju kretanje bez pritiska, sistem za nužni izlaz iz vozila, hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, senzor za suzavac, sistem komprimiranog zraka u putničkom prostoru, nosač strojnog naoružanja u kabini vozila, prekidač za hitno otvaranje prtljažnika, dodatno zaključavanje prtljažnika te nosači zastavica u prednjim blatobranima, piše Index.

Zahtijeva se crna metalik boja

Vozač će morati provesti obuku za 5 vozača po vozilu na vozilu isporučitelja istih ili sličnih karakteristika uz izdavanje potvrde o provedenoj obuci. Kompletan trošak obuke (poligon, vozilo, prevoditelj na hrvatski jezik, smještaj, prijevoz i sl.) snosit će isporučitelj vozila.

Podsjetimo, Nakon što je objavljeno da MUP želi za 13 miliona kuna kupiti dva blindirana automobila s izuzetno visokom zaštite, Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Kolinda Grabar Kitarović, kao najštićenije osobe u državi, izjavili su da njima takva zaštita ne treba i da je ne namjeravaju koristiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,