Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Momirović: Izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo za nas je od najveće važnosti

Preuzmite sliku

Ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović obišao je danas sa saradnicima radove na rekonstrukciji državnog puta Novi Pazar – Tutin u Sandžaku, a koje izvodi turska firma Tasyapi, javlja Anadolu Agency (AA).

Momirović je, nakon obilaska i razgovora sa izvođačima radova, ocijenio da oni teku planiranom dinamikom, te da ih turska firma obavlja temeljno i kvalitetno. Projekat rekonstrukcije puta od Novog Pazara do Tutina u dužini od 23 kilometra vrijedan je 24 miliona eura.

Ministar je istakao da će narod u Sandžaku dobiti kvalitetan put, a tu će se u narednom periodu realizovati i drugi značajni infrastrukturni projekti koje će partnerski sprovoditi Vlada Repubilke Srbije i institucije Republike Turske, kao rezultat historijski dobrih odnosa dve države.

“Ovaj put koji spaja Novi Pazar i Tutin bio je jedan od najzapuštenijih puteva u Republici Srbiji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić inicirao je zajedno sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tayipom Erdoganom rekonstrukciju ovog puta. Rekonstrukcija puta je projekat jednog čvrstog prijateljstva između Srbije i Turske i ličnog prijateljstva između predsjednika Vučića i Erdogana. Od toga najviše benefita imaju građani Novog Pazara, Tutina i drugih opština. Uvjeren sam da će svi oni koji budu koristili ovaj put moći da se uvjere koliko smo posvećeni da izgradimo infrastrukturu u ovom dijelu naše zemlje, i ovo će biti pravi primjer. Pored njega, mi želimo da rekonstruišemo put do Kraljeva, vrlo brzo ćemo raspisati tender i krenuti u tu priču. Krećemo sa velikim investicijama u komunalnu infrastrukturu, dodatni novac investiraćemo u lokalne puteve. Mi se ne povlačimo i ne okrećemo leđa Novom Pazaru i Tutinu, naprotiv, želimo da ih još čvršće integrišemo, da se ljudi još bolje ovde osjećaju, te da saobraćajna infrastruktura i druga infrastruktura budu na mnogo većem nivou“, rekao je za AA ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Srbije.

U narednom periodu realizovaće se i drugi kapitalni projekti u ovom delu zemlje, naglašava Momirović. Sandžaklije sa nestrpljenjem isčekuju početak izgradnje autoputa preko Peštera, a za Srbiju je od neizmerne važnosti budući autoput Beograd – Sarajevo.

“Za nas je od strateške, gotovo najveće važnosti autoput Beograd – Sarajevo. To je osnova naše saradnje sa turskim kompanijama koje su izuzetno profesionalne i ozbiljne. Na ovom projektu (op.a. rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin) angažovan je inženjer iz Turske, koji je izuzetno sposoban i uspješan. Turske kompanije imaju know-how, znaju šta znači ozbiljno izvoditi građevinske radove i za sada nemamo ni jedan problem. Nama je važno da dva glavna grada, Beograd i Sarajevo spojimo najkvalitetnijom infrastrukturom. Mi gradimo 18 kilometara puta od Kuzmina preko Sremske Rače, zajedno sa mostom na Savi koji ima više od 1.200 metara i koji isključivo naša zemlja finansira, i sa strane Republike Srbije i sa strane Bosne i Hercegovine. U završnoj smo fazi projektovanja za dio od Požege preko Užica do Kotromana, kako bi sutra tu dionicu koja je isto jako teška, mogli da realizujemo i da uđemo u izgradnju, jer je nama jako važno i zbog Novog Pazara i ovog dijela naše zemlje, da ta frekvencija postoji do Sarajeva. Preko Užica, Višegrada do Sarajeva, to je nama strateški još važnije nego put preko Bijeljine”, rekao je Momirović.

Zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, Momirović je ranije u Novom Pazaru obišao i rekonstruisanu sportsku dvoranu nazvanu po investitoru iz Republike Turske “Dvorana sportske akademije Douš”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,