Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mogu birati vakcinu: Brojni građani BiH i danas dozu spasa pronašli u Srbiji

Preuzmite sliku

U Srbiji je i danas nastavljena besplatna vakcinacija građana susjednih država. Državljani BiH su se vakcinisali između ostalog u Loznici i Priboju, a imunizacija se nastavlja i narednih dana.

Od 3. juna, kada je za državljane BiH omogućena vakcinacija u Srbiji, u Loznici je vakcinisano više od 1.000 ljudi.

Kako javlja RTS, od jutros na svoju dozu čekaju stotine državljana BiH koji su pristigli iz svih krajeva, uglavnom iz Tuzle i Sarajeva. Dio njih je zamoljen da ode do Šapca, jer tamo nema velike gužve.

Državljani BiH mogu odabrati koju vakcinu žele primiti – Pfizer ili Sinopharm, a u Loznici im je na raspolaganju šest punktova.

Ono što se javlja kao problem je što u Domu zdravlja ne znaju koliko će građana iz BiH tačno stići. U skladu s tim nisu bili ni u mogućnosti da organizuju određen broj uposlenika pa je određeno da rade svi uposlenici.

“Nas četvoro je došlo iz Tuzle, a ima nas mašala. Kod nas nema vakcine, a kad će doći, pitaj Boga”, rekao je jedan Tuzlak.

Zbog dezinfekcije, u nedjelju neće biti moguće primiti vakcinu u Domu zdravlja u Loznici.

Ranije danas izvjestili smo da su velike gužve za vakcinaciju zabilježene i u Priboju gdje su stotine ljudi iz BiH stigli da prime vakcinu protiv korone.

Kako je rečeno za Klix.ba, danas se do 15 sati vakcinisalo blizu 700 državljana BiH, a i prethodnih dana bila je velika zainteresovanost.

U Priboju je danas vakcinacija trajala od 08:00 do 15 sati, a u istom terminu državljani BiH će se moći imunizirati i sutra.

Od ponedjeljka, vakcinacija u Domu zdravlja Priboj će počinjati u 08:00 i trajati do 20:00 sati.

Državljani BiH, kao što je već poznato, imunizirali su se i u Beogradu.

Podsjetimo, vlasti u BiH, a posebno u entitetu FBiH, još nisu uspjeli nabaviti dovoljne količine vakcina za masovnu imunizaciju. Na kapaljku stižu kontigenti putem COVAX-a i EU mehanizma te kroz donacije.

Dodatno ogorčenje građanima je ulila jučerašnja izjava federalnog premijera Fadila Novalića (SDA):

“Mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, potrčali prvi i bili neki, pokusni kunići. Neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael…”, poručio je.

Federacija BiH nije uspjela direktno kupiti niti jednu jedinu dozu vakcine protiv koronavirusa, dok je Republika Srpska uspjela osigurati određen broj ruskog Sputnika koji stiže periodično u količinama od 10 do 30 hiljada što je i dalje nedovoljno za masovnu imunizaciju stanovništva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,