Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mladi lopov iz BiH postao milijarder, na sudu se nije pojavio, niko ne zna gdje je

Preuzmite sliku

Bilo je to ono divno ljeto 2018. Završilo je Svjetsko prvenstvo u nogometu, Hrvatska, nekima prvi komšija, a nekima u BiH druga domovina, upravo je postala viceprvak svijeta.

Cijeli narod bio je u zanosu. Međutim, kompaniji iz Ludbrega se 20. jula to ljeto pretvorilo u gorko iskustvo, a mladiću iz BiH, koji je postao lopov, u nezaboravno.

Naime, mladić je napravio lažnu stranicu banke u kojoj je tvrtka iz Ludbrega (RH) imala otvoren račun. Riječ je o “phishingu” ili mrežnoj krađi identiteta kada pošiljatelj navodi žrtvu da otkrije osobne informacije (obično financijske) njihovim upisivanjem na lažiranu internetsku stranicu čija je poveznica dana u poruci.

Adresa i sadržaj te lažirane stranice vrlo su slični adresi i sadržaju neke autentične stranice. Nakon što je žrtva upisala sve podatke, mladić, danas 26-godišnjak, sebi je prebacio milion kuna (250 hiljada KM) te, očekivano ili ne, taj novac investirao, pokazat će se, pametno te je za tih 250 hiljada KM kupio 22 hiljade i 42 bitcoina. Tada je 1 bitcoin vrijedio mnogo manje nego danas jer danas vrijedi oko 111.000 KM.

U prevodu, imovina mladića danas iznosi 2 milijarde, 540 miliona, 580 hiljada i 365 KM, a kako se saznaje, mladić iz BiH još se nije odvojio od svoje imovine… Naime, od ljetos, kada je podignuta optužnica u Hrvatskoj, on je nedostupan tamošnjim pravosudnim institucijama. Iz Suda u Varaždinu su za Večernji list potvrdili da je mladiću upućen poziv da 17. novembra dođe na sjednicu optužnoga vijeća, ali…

– Ova sjednica optužnog vijeća je odgođena. Okrivljenik nije pristupio, niti je vijeće do početka sjednice raspolagalo informacijom je li okrivljenik primio poziv za sjednicu vijeća – saopćili su iz Općinskog suda u Varaždinu. Bilo je najava i da će se mladom kriminalcu oduzeti nezakonito stečena imovinu, znači, uz tih milion kuna (250 hiljada KM), i ostaci od bitcoina, no zasad takav epilog nije realan. S obzirom na to da ta priča intrigira javnost, računalni stručnjak s kojim je razgovarano ističe mogućnost da se mladić sklonio iz BiH i otišao van.

Kompletan članak čitajte u novom izdanju Večernjeg lista BiH

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje