Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mještani uništili opremu za bežični internet u vrijednosti 15.000 eura, mislili da je 5G mreža

Preuzmite sliku

Projekt u vrijednosti 15.000 eura koji u okviru inicijative financira Evropska komisija putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF,) dodijeljen je Općini Bibinje

Teorija zavjere u  kojoj se  tvrdi da je virus korone “pušten” iz tajnog laboratorija kako bi se na mala vrata uvela 5G tehnologija, izgleda da je došla i do Bibinja u zadarskoj okolici. Neko je oštetio novu opremu za bežični internet u tom mjestu, kao i kameru ispred dječjeg vrtića. Iz Općine vjeruju da će stoga brzo naći počinitelja, a kažu da  uopće ne postavljaju 5G mrežu nego običan bežični internet.

– Kako su se u mjestu pojavile informacije da Općina Bibinje u tajnosti i po noći instalirala opremu za 5G signal dužni smo takve navode demantirati. To nije istina. Zapravo je nevjerovatno da u ovakvim trenutcima neko plasira takve neistine informacije, laži u javnost – kažu u Općini.

Nisu nikome rekli šta rade jer se nisu htjeli hvaliti.

– S obzirom na novonastalu situaciju, pandemije COVID-19, smatrali smo neprimjerenim, dok istovremeno svi trebaju ostati kod kuće kako bi sačuvali zdravlje, hvaliti se kako je implementirana oprema koja omogućava besplatni pristup internetu na frekventnim javnim površinama, odnosno vani  – objašnjavaju na web stranicama Općine.

Tvrde da su tokom februara izvedeni radovi na postavljanju opreme u sklopu Wifi4EU projekta, koji se financira iz sredstava EU-a, te da je riječ o običnoj opremi za prenos bežičnog internet signala, kakvog velika većina mještana ima upravo u svome domu. Radovi instalacije opreme na Domu kulture i zgradi Općine izvodili su u prijepodnevnim satima, a jedan dan u poslijepodnevnim satima  odradili su instalaciju opreme na SC Crljenica. Dodaju  da se WiFi usluga temelji  na Cisco rješenjima tvrtke Cisco Systems iz SAD-a koji zadovoljavaju sve propisane zahtjeve Evropske komisije i INEA agencije (Innovation and Networks Executive Agency).

Projekt u vrijednosti 15.000 eura koji u okviru inicijative financira Evropska komisija putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF,) dodijeljen je Općini Bibinje koji se kao potpora iskoristio za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života  općine, piše 24sata.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje