Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mještani sela kod Zaječara u strahu: Pronašli tri ljudske lobanje nabijene na kolac, sumnja se na ritual sekte

Preuzmite sliku

Planinar Jovan Cvetković i njegov drug istraživanjem nepristupačnih terena u blizini sela Prlita, na desetak kilometara od Zaječara, 13. septembra zatekli su užasan prizor ispred pećine – ljudsku lobanju i kost pobodene na štap, piše Telegraf.rs.

Bez dileme su ušli unutra, gdje su naišli na gomilu ljudskih kostiju.

– Upečatljive su dvije kompletne lobanje i još jedan fragment lobanje u pećini. Najmanje su bile tri lobanje. Ne znam za ostale kosti, laik sam, ali su lobanje prepoznatljive – kaže Cvetković.

Dodaje da se po ostacima vatre vidjelo da je neko nedavno bio u pećini, iako se do nje teško dolazi. Dan nakon što je slučaj prijavio policiji, Cvetković je ekipu forenzičara odveo do mjesta otkrića.

Najbizarnije je što su lobanja, i neki dio tijela, mislim karlice, bili zakačeni na štap, koji je bio poboden u zemlju. Neko se zabavljao ili radio neke obrede. Forenzičari su uradili sve što je trebalo da urade, slikali, postavili brojeve, pokupili kosti u vreću – objašnjava pronalazač.

Jedan od najpoznatijih srpskih sektologa Dimitrije Pastulović kaže da, prema opisu očevidaca, koji su vidjeli kosti okačene o štapu, i fotografija, sve ukazuje na to da je riječ o ritualu koji obavlja sekta Kvimbanda, piše “Kurir”.

– Ovo jeste crnomagijski ritual, to liči na Kvimbandu, ono što nazivaju vudu magija. Postoji mogućnost i da su kosti iskopane iz nečijeg groba i prenijete tu. Ako su kosti donesene, to je ono što radi Kvimbanda, to je dizanje mrtvih, nekromanija. Oni na sličan način reaguju, prave slične rituale i prizivaju dušu umrlog, uz obavezno žrtvovanje. Treba vidjeti da li je pronađena neka životinja ili nešto slično na mjestu gdje su pronađeni ljudski ostaci – objašnjava on.

Arheolog i istraživač skeletnih ostataka sa velikog broja arheoloških lokaliteta dr Sofija Stefanović kaže da je važno da građani prijave ovakva nalazišta Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Više skeleta

– Na osnovu fotografija vidi se da su to ljudske kosti, vide se dve središnje kosti u karlici, to su ostaci najmanje dvije individue. Ovdje nije riječ o sahranjenim ljudima, ovo nisu grobovi, ovo su razbacane kosti. Pošto su sva meka tkiva već istruhla, jasno je da je to nešto starije što bi bilo dragocjeno i za Zavod. Ne može se naslutiti koji period je u pitanju, to će pokazati analiza, ali očigledno je da su se sva meka tkiva raspala, a to ne može da se desi za brže od deset godina – ocijenila je Stefanovićeva.

Iz zaječarske policije kažu da su obavili uviđaj, prikupili dokazni materijal i predali Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, iz kojeg navode da još prikupljaju informacije.

Kosti stare više od 100 godina

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ističe da, prema njegovim saznanjima iz policije, nisu našli nikakvu osnovu za pokretanje nekog daljeg postupka.

– Forenzičari su utvrdili da su kosti stare više od 100 godina i da nisu od većeg arheološkog značaja. Pretpostavljaju da su iz perioda Prvog svjetskog rata. Nema nikakvih prijava iz tog perioda da je izvršen neki zločin. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,