Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mitropolit Joanikije: Širokog srca i otvorene duše izmiriti se

Preuzmite sliku

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije blagoslovio je badnjak pred Cetinjskim manastirom i poručio da  danas treba biti širokoga srca i otvorene duše, izmiriti se i mirbožiti.

On je poželio da radost koju je donio Gospod u svijet obuhvati sva srca i preseli se u domove i porodice.

Da Božiji blagoslov počiva na svima vama i na vašem potomstvu”, naveo je mitropolit Joanikije.

Napomenuo je da je ovaj praznik radost svake porodice i svakoga doma, te podsjetio na stari srpski običaj da porodica, ako je moguće, bude zajedno na Badnje veče i da proslavi Rođenje Hristovo, da se tako utvrdi to zajedništvo porodično, a takav način i svenarodno zajedništvo.

Okupljenima je prenio i da se ovom prazniku raduje svaka tvar, i cvijet u polju i ptica u gori, a kamoli da se ne raduje čovjek kada je došao Spasitelj svijeta i sjedinio se sa čovjekom.

Mitropolit Joanikije je zablagodario bratstvu Martinovića – Bajicama, koji su od vladike Danila pred ovom svetinjom donosili badnjak i nalagali ga, pa su i danas to prvi učinili.

U ime bratstva okupljenima se obratio Ratko Martinović, koji je rekao da su Bajice tu posljednjih 300 i više godina, da dostojanstveno čuvaju tradiciju i istoriju časnih predaka, koji i u smutnim vremenima, težim nego što su ova danas, nisu znali za veću svetinju nego što je Mitropolija crnogorsko-primorska, te da su trajali i izdržali i mnogo veće iskušenja nego što su ova današnja. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje