Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije: ‘Njima su obezbijedili njihove džamije i hramove, a samo otimaju od pravoslavne crkve’

Preuzmite sliku

Koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) Velibor Džomić pozvao je Vladu Crne Gore da zaustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovjesti dok se ne zavše pregovori ekspertskih timova Vlade i mitropolije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekspertski timovi Vlade i Mitropolije sjutra treba da počnu pregovore o sprovođenju zakona kome se protivi Srpska pravoslavna crkva. Džomić je na konferenciji za novinare kazao da ne treba popisivati imovinu vjerskih zajednica dok traju pregovori.

‘Postavlja se pitanje primjene zakona u momentu kada se otvara dijalog. Mislim da nije dobro da Uprava za nekretnine, na ovakav način i u ovako osjetljivom momentu, juri sa pokretanjem postupaka o popisivanju imovine’, kazao je Džomić.

 • On je rekao da je prema zvaničnim podacima 600 crkava i manastira u Crnoj Gori u vlasništvu Mitropolije kao i da su svi u bogoslužnoj upotrebi. Džomoć je demantovao navode dijela medija da je crkvena imovina upisana na patrijaršiju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

  ‘Manipuliše se javnošću da je patrijaršija upisana kao titular. Nijedan pravoslavni hram ni po Ustavu naše crkvne ne može biti upisan na patrijaršiju’, kazao je Džomić.

  Pozivajući se na evidenciju Uprave na nekretnine o nepokretnostima koja je utvrđena premjerima iz 1974. i 1984. godine, Džomić je kazao da je sva imovina pravoslavne vjerske zajednice bila upisana na Mitropoliju. On je istakao i da nije bilo zloupotreba prilikom upisivanja crkvene imovine u katastar.

  ‘Neko pokušava da predstavi kako je tokom devedesetih otimana državna imovina. To nije istina. Svi upisi imovine SPC su vršeni u skladu sa zakonom i trnpsparentnim postupcima. Za sve imamo pravosnažna riješenja i listove nepokretnosti’, kazao je Džomić.

  Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije optužio je Vladu za progo crkve koji u Crnoj Gori, kako je kazao, traje od 1941. godine. On je istakao da su SPC i građani kroz protestne litije pokazali da neće dozvoliti, kako je rekao, otimanje svetinja.

 • ‘Litije su bjekstvo od političke maniplacuje i povratak crkvi gdje ulogu ne igra politika. Narodu je sve oduzimano i sad još treba da mu se oduzmu svetinje. To je taklo u živac naroda i on se probudio. Ovo je odbrana dostojanstva Crne Gore’, kazao je Amfilohije.

  On je tražio od Vlade da povuče Zakon o slobodi vjeroispovjesti jer se, kako je kazao, radi o diskrimantorskom aktu. Mitropolit Amfilohije je podsjetio da je Vlada ranije sklopila temeljne ugovore sa rimokatoličkom, islamskom i jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori dok to još nije učinjeno u slučaju SPC.

  ‘Njima su obezbijedili njihove džamije i hramove, a samo otimaju od pravoslavne crkve. Oduzimanje imovine ne važi za njih. Ne može zakon da važi samo za jedni vjersku zajednicu već za sve’, kazao je Amfilohije.

 • On je rekao da je Mitropolija pripremila žalbu Ustavnom sudu Crne Gore ali da je još neće podnositi. Amfilohije je istakao da mitropolija sumnja u objektivnost crnogorskog pravosuđa.

  ‘Kome da se žalimo? Ustavom sudu koji ne može sebi ni predsjednika da izabere. Vidite da nam je sav pravosudni sistem u haosu. Pripremljen je tekst ustavne žalbe ali da vidimo ima li vajde od toga’, rekao je Amfilohije.

  Član ekspertskog tima Mitropolije advokat Dragan Šoć kazao je da je zakon diskriminatorski i da ga treba povući. Pozivajući se na uputstvo o popisivanju državne imovine od 20. oktobra 1984. godine, Šoć je kazao da je sva imovina pravoslavne vjeroispovjesti upisivana kao vlasništvo Mitropolije.

  ‘Onaj ko danas osporava upis imovine pravoslavnoj crkvi, osporava ga i islamskoj i katoličkoj zajednici. Ne može se to osporiti samo jednoj vjerskoj zajednici’, kazao je Šoć.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje