Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozna zaraza širi se u Makedoniji, dvoje ljudi umrlo

Preuzmite sliku

Ministarstvo zdravstva Makedonije potvrdilo je da su dvije osobe preminule od nepoznate bolesti u Klinici za infektivne bolesti u Skoplju.

Pacijenti su bili u teškom stanju zbog otkazivanja više organa, a uzrok bolesti se istražuje, piše Večernji list BiH.

Oni su u Infektivnu kliniku primljeni prije četiri dana s povišenom temperaturom, proljevom, povraćanjem. Jedan pacijent je umro odmah, a drugi jučer ujutro.

Preminuli su bili u dobi od 24 i 50 godina, bez drugih zdravstvenih problema.

Zvonko Milenković, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti i predsjednik Odbora za infektivne bolesti, rekao je kako su preminuli iz okolice Gostivara, a trenutačno u klinici imaju još četiri zaražena bolesnika, ali oni nisu u tako lošem stanju.

“To je vrlo febrilan sindrom koji utječe na više organa. U ovom slučaju utječe na jetru, bubrege i zgrušavanje krvi. U infektivnoj klinici za sada nema karantene, ali su zaraženi pacijenti izolirani”, rekao je Milenković na konferenciji za novinare upriličenoj zbog situacije s nepoznatom zarazom.

Milenković je objasnio kako je u pitanju nekoliko mogućih uzroka stanja bolesnika, uključujući hemoragičnu groznicu – “nilsku groznicu” i tularemiju.

“Sumnjamo na više agenata koji prenose različite vektore poput insekata i glodavaca i zato ćemo ispitati bilo koju situaciju dok ne dobijemo rezultate. Važno je da ima nisku razinu prijenosa od osobe do osobe i nema mjesta panici”, rekao je Milenković.

Kazao je kako je odmah obavijestio Centar za javno zdravstvo iz kojeg su izišli na mjesto i obavljaju epidemiološke studije. Povjerenstvo za zdravstvo utvrđuje o kojoj bolesti je riječ, a među građane se uvukla panika zbog nepoznate bolesti koja se širi.

Umrli pacijenti bili su rođaci, međutim, prema potvrdi Ministarstva zdravstva Makedonije, u bolnici ima i zaraženih koji nisu u srodstvu s preminulima.

Makedonski mediji izvještavaju kako je riječ o nepoznatoj visokozaraznoj bolesti te da se sumnjaju kako je cijelo selo Simnica u okolici Gostivara zaraženo nepoznatom bolesti te se očekuju novi pacijenti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje