Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mirjana Hrga otkrila zašto je izbrisala svoj status o ezanu: “Neki nisu u stanju primiti ni kompliment…”

Preuzmite sliku

Iako je već tri godine nema na malim ekranima jer je napustila novinarstvo i na otoku Cresu otvorila konobu, Mirjana Hrga (50) i dalje intrigira javnost. Razlog su njezine objave na društvenim mrežama u kojima bez dlake na jeziku komentariše društvena i politička zbivanja u Hrvatskoj i izvan nje. Nedavno je objavila i status o ezanu koji je izazvao brojne reakcije, u najvećoj mjeri osude, pa je tako Hrga odlučila obrisati ga.

Tokom karijere radila je na čak četiri poznate televizije – HRT-u, Novoj TV, Al Jazeeri Balkans i RTL-u, a bila je i savjetnica bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Stoga i ne čudi što ne može ostati imuna na dramatične trenutke u kojima živimo, piše Slobodna Dalmacija koja je objavila intervju s Hrgom.

Hrga je u intervjuu, između ostalog, komentarisala i njen nedavni status koji je objavila, a u kojem je napisala “da nije znala da je ezan poziv na molitvu već je mislila da je poziv na rat te da je odmah legla na pod kada ga je čula u Sarajevu”.

Ovaj status je izazvao veliko ogorčenje u Bosni i Hercegovini i brojne komentare pa ga je tako Hrga odlučila izbrisati.

“Prije svega, ovi vikači iz BiH su samo pokazali da ništa ne razumiju i da će se još dugo hvatati za rep. Da išta razumiju, trebali su mi zahvaliti, jer nakon tog statusa vjerovatno je 9 od 10 Hrvata guglalo šta je to ezan što je ipak bila prilika njima da shvate da njihove komšije malo znaju o njihovoj kulturi što je u normalnim odnosima preduslov za razumijevanje i poštovanje. Zašto sam ga maknula? Maknula sam ga jer mi se gadio kao podsjećanje na činjenicu da nakon šest godina koje sam proživjela dijeleći s njima isto nebo i isti zrak, neki nisu u stanju primiti ni kompliment, a kamoli iskreni stav o želji da ih se bolje upozna, nego su jedno iskreno priznanje o opravdanom neznanju s kraja devedesetih, dakle netom nakon rata, iskoristili za huljski napad”, kazala je Hrga u intervjuu za hrvatski medij.

Dalje je dodala da takve osobe ni ne treba upoznavati.

“Oni su primitivni, ali njihov primitivizam neće narušiti moju zahvalnost prema ljudima njihove nacionalnosti i vjere koji su izvanredni, vrijedni divljenja i svakog susreta. Zapravo, takvi primitivci još su veći problem njima nego nama jer oni moraju s njima živjeti i sramotiti se”, dodala je.

Navela je i da su joj se javili prijatelji muslimani i pružili joj podršku.

“Zbog njih sam nerado još jednom i pojasnila svoju izjavu jer nisam željela da ih u susretima s bezveznjacima opterećuje dobar odnos sa mnom. No, oni su me zamolili da se ne opravdavam i ne osvrćem na takve jer bolje ih poznaju od mene. Usput, moje dvije najbolje prijateljice su iz Sarajeva. Jedna je muslimanka, druga je Srpkinja. Mislim da nas tri niko ne može razdvojiti”, poručila je Hrga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje