Srijeda, 12. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Milo Đukanović: Srbija posljednjih godina zaoštrava odnose sa susjedima

Preuzmite sliku

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako su se određeni krugovi u Srbiji, uključujući i nositelje državne vlasti, ali prvenstveno medijski, nacionalistički krugovi i Srpska pravoslavna crkva (SPC), tokom posljednjih godina trudili zaoštriti odnose s Crnom Gorom pokušavajući joj osporiti pravo da donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

Đukanović je na javnom TV servisu rekao kako Srbija posljednjih godina zaoštrava odnose sa susjedima – sa Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom.

“Jedan dio relevantne javnosti Srbije nikako da shvati da Crna Gora ne donosi prosrpske i antisrpske odluke, već odluke koje su u interesu Crne Gore. Posljednjim postupcima Srbije dovodi se u pitanje nešto što smo svi smatrali dobrim početkom dobrosusjedskih odnosa”, rekao je Đukanović, prenosi Hina.

Vjeruje da još uvijek ne treba govoriti o potpunom zaokretu srbijanske državne politike prema Rusiji.

“Jasno je da ruski interesi nisu da Balkan dinamično napreduje ka europskim, a posebno euroatlanskim integracijama. Zasad su Rusi samo protiv integracije u NATO, iako je za mene potpuno jasno da su i protiv integracije regije u EU”, ocijenio je Đukanović.

Kazao je kako ga ne iznenađuje ponašanje čelnika prosrpske oporbe u Crnoj Gori koji, umjesto da sudjeluju u kreiranju državne politike, izigravaju ugroženu manjinu u Crnoj Gori i stalno se žale Beogradu.

“Vjerujem da je posrijedi nasjedanje na te žalopojke i ulogu lažnih žrtava te da se ulazi u pokroviteljsku ulogu i financiranje aktivnosti koje su otvoreno usmjerene na destrukciju države Crne Gore”, rekao je crnogorski predsjednik.

Ocijenio je, međutim, kako Crna Gora danas ima neusporedivo veći imunitet i sposobnost da sebe zaštiti nego što je to imala u prošlosti. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,