Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Milanović uputio molbu HOS-u: ‘Ne radite to više, to je nacistički pozdrav. Prlja vaš doprinos u ratu

Preuzmite sliku

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, predstavnici državnog vrha kod skulpture “Mojsije“ na Židovskom groblju na Mirogoju položili su zajednički vijenac, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajednički vijenac na Židovskom groblju Mirogoj položili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i izaslanik hrvatskog premijera Boris Milošević te predstavnici Židovske općine Zagreb.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon polaganja vijenaca kazao je kako je oslobađanjem logora Auschwitz od strane ruskih saveznika “završeno razdoblje ljudskog moralnog idiotizma”.

“Njemački nacisti su svoje pomagače, nažalost, imali i u Hrvatskoj i to je nešto o čemu povremeno treba razmisliti jer kao Hrvat sam svjestan da se to dogodilo i u mom narodu”, poručio je Milanović.

Govoreći o upotrebi pozdrava “Za dom spremni” u današnjoj Hrvatskoj, Milanović je poručio kako smatra da bi trebalo oponašati njemački model odnosa prema pozdravima iz nacističke prošlosti.

Uputio je poruku pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su ovaj pozdrav imali na uniformama u Domovinskom ratu, a ističu ga i danas na komemoracijama i okupljanjima.

“Molim ljude iz HOS-a da to više ne rade jer taj pozdrav je nacistički pozdrav i on samo prlja njihov doprinos obrani domovine i sve ono što su dali u tom periodu kao stranačka milicija”, zaključio je te dodao kako se ovo pitanje mora rješavati edukacijom i dijalogom.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako je dana odana počast “žrtvama monstruoznog projekta koji je za cilj imao pobiti židovski narod”.

“Šest miliona ljudi stradalo je u mukama od organiziranog progona, potrebno je sjetiti se žrtve i izraziti poštovanje, ali i osuditi režim i ljude koji su te zločine činili”, kazao je Jandroković.

Predsjednik Sabora osudio je zločinački režim NDH i sve zločine koji su se tada događali, kao i slavljenje tog režima i korištenje ustaške ikonografije.

“Što se tiče HOS-ovog znaka, ja ne mislim koji nose to obilježje na obljetnicama i komemoracijama podržavaju ustaški režim i NDH, iako ima i takvih”, kazao je Jandroković.

Istaknuo je kako se danas to znakovlje koristi kako bi se obilježila žrtva branitelja HOS-a koji su dali život u obrani Hrvatske noseći to znakovlje.

Strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva, oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti, priopćeno je danas iz hrvatske Vlade.

“Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg”, izjavio je putem priopćenja predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

“Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili da ekstremizam i netrpeljivost ponovno prevladaju”, naveo je Plenković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje