Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Milanović povodom obilježavanja “Oluje”: Ne može svaka žrtva biti ista

Preuzmite sliku

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Kninu, gdje se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. godišnjica oslobodilačke akcije “Oluje”, da ne može svaka žrtva biti ista, jer se na taj način svaka obezvrijeđena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nemamo šta tajiti niti se čega stidjeti da je tokom rata, u ratu i nakon rata bilo nedopuštenih činova i zločina. Međutim zločina je bilo na sve strane. Trebamo govoriti o svim zločinima. Ja nisam pobornik nauka da je svaka žrtva ista. Ne može svaka žrtva biti ista, jer na kraju svaka će biti obezvrijeđena. Svaka ubijena žrtva, je već svaka ubijena žrtva. Ubijani su ljudi i hrvatske i srpske nacionalnosti”, rekao je Milanović.

Istakao je da je njegova politička karijera bila gesta prema slabijima, što su u ovom slučaju hrvatski pripadnici manjinske etničke zajednice.

Istakao je da je iza Hrvatske teška serija odnosa s Haškim tribunalom, u kojoj je njegova zemlja, kako je kazao, za neke stvari bila odgovorna, ali i optuživana za stvari koje, prema njegovim riječima, nemaju “veze s mozgom”.

“Vidimo i dan danas da u susjednim državama, i u Bosni i Hercegovini, za koju želim da vjerovati da je prijateljska, jer druge nam nema, zasipaju Hrvatsku optužnicama, evo i ovih dana, tjedana, mjeseci, protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, za neka nedokazana, izmišljena djela od prije 26 godina. To nije dobro za međusobne odnose”, rekao je Milanović.

Istakao je da Hrvatska na to treba odgovoriti stavom da se “taj film neće gledati.”

“Tim ljudima se u Hrvatskoj neće suditi i mi ćemo ih osuditi po svaku cijenu. Samo tako možemo računati da nas se shvaća ozbiljno. Mi, tuđe, zaista ne tražimo”, rekao je hrvatski predsjednik.

Poručio je da su svi ratovi, vođeni na ovim prostorima, bili ratovi za kontrolu prostora, ali ne onog u kojem se lagodno živjelo.

“Hrvati su mala zajednica, zajednica duha, a ne tla i krvi. Zajednica odgoja, svijesti o zajedničkom porijeklu, nekim zajedničkim komponentama i zajedničkom putu u sadašnjost, prije svega”, poručio je Milanović.

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. godišnjicu oslobodilačke akcije “Oluje”, uz učešće najviših predstavnika državnog i vojnog vrha te braniteljske udruge.

Centralna svečanost održava se u Kninu, a započela je zvonjavom crkvenih zvona sa kninskih crkava kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika Hrvatske vojske (HV) u Grad Knin 1995. godine.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te obljetnica VRO Oluja obilježava se 5. augusta, na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin i petinu svog teritorija, dok je srpsko stanovništvo s ranije okupiranog, etnički očišćenog područja, u izbjegličkim kolonama napustilo Hrvatsku, većinom preselivši na prostor današnje Republike Srbije.

Prema podacima Srpskog narodnog vijeća (SNV) za vrijeme i nakon Oluje više od 200.000 Srba prognano je iz Hrvatske, te ih je ubijeno gotovo 2.000.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje