Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Milanović poručio: Mi smo EU, nisu oni i ako se ovako nastave ponašati, pitanje je kad će biti

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je nedavnu izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić koja se osvrnula na raniju Milanovićevu izjavu kako je on predsjednik Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Milanović je rekao da ne sluša izjave Brnabić kao ni izjave bilo kog od tih “junaka doba zlog” u Srbiji te je nazvao Vučićevim portparolom.

– Jedina osoba koja ustvari govori kroz svoje razne derivacije je predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić), ovo sve drugo su njegovi portparoli. Tako da s njima nema smisla ulaziti u polemiku – izjavio je Milanović novinarima u Zagrebu.

Na tezu Ane Brnabić kako bi zbog ove Milanovićeve izjave mogla reagirati Evropska unija, Milanović je rekao:

– Mi smo Evropska unija, nisu oni i ako se ovako nastave ponašati, pitanje je kad će biti.

Na pitanje o upozorenjima predstavnika Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova o problematičnom odnosu prema hrvatskom jeziku u osnovnim školama u Srbiji, gdje u udžbeniku za osmi razred osnovne škole u Srbiji piše da hrvatski jezik ne postoji, Milanović je rekao kako Hrvatska ne može određivati što će pisati u knjigama i udžbenicima u Republici Srbiji.

– Ali mi možemo početi razmišljati o recipročnim mjerama jer naše ruke su bile jako raširene. Hrvatska zaista ima visoke standarde zaštite i potpore manjinama. Takav odnos prema Hrvatima u susjednim državama očito ne postoji – rekao je Milanović.

Poručio je kako su Bunjevci formirani kao hrvatski korpus te dodao kako je „Subotica grad u Srbiji”.

– Taj narod (Srbi) je otišao iz Hrvatske zahvaljujući Beogradu. Nije ga potjerala Hrvatska vojska jer nije ni stigla, čak i da je imala takvu namjeru – zaključio je Milanović. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,