Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Milanović: “Nije NATO slomio Mladića, već hrvatski oklop pred Banjalukom”

Preuzmite sliku

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović “čestitao” je građanima Srbije na izbornim rezultatima kroz smijeh, naglasivši kako se “Srbija mora odlučiti gdje je i na kojoj strani”. U protivnom, Milanović tvrdi da im predviđa propast. “Osvrnuo” se i na Bosnu i Hercegovinu poručivši kako “BiH ne bi opstala da joj Hrvatska nije pomogla”. “Nikakvo NATO bombardovanje nije slomilo Ratka Mladića već dolazak  hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalca pred Banjaluku. Tek onda se mogla postrojiti Armija BiH”, naveo je.

Kazao je kako je “Srbija posebna politička kategorija”.

“Puni šarma, talenta, katkad autosugestije. Samo želim preko Dunava i kroz Srijem imati normalne komšije, ljude koji se neće razmetati da su kupili neke rabljene avione i stalno se takmičiti s Hrvatskom ko je jači. Dosezi se vide u Ukrajini. Jedino kopnena vojska rješava stvar. Nikakvi lovci ni srpski proturaketni sistemi nisu dovoljni”, istakao je.

Vezano | Milanović: Ukrajina nije demokratska država

“Hrvatska nema oružja da bilo šta napravi BiH, a BiH nema dva metka da ispali”

Dotakao se opet Bosne i Hercegovine. Kazao je da Zapad, posebno Njemačka ili Švedska “nemaju šta slati izaslanike Bundestaga koji su porijeklom iz Sarajeva da objektivno izvještavaju.

“To neka ostave narodima BiH i zainteresovanim komšijama. Hrvatska nema oružje da bi bilo šta napravila u BiH, a BiH nema dva metka da ispali. Nema opasnosti od rata, ali ima opasnosti od bijede. Ima se manje vremena. Niko nema paklene planove za BiH iz dva razloga: 1. niko nema dva metka i dvije cijevi, a 2. zato što se ne usude. Što vrijeme više odmiče to su institucionalni izgledi za dogovor manji. A s tim određene političke snage sarajevske čaršije računaju. Kada u Evropskom vijeću oko teksta vezano globalni kompas, jedna novotarija EU kojima se brzo zaboravi ime, ali moćno zvuče. Kada uđe odredba o konstitutivnim narodima u to, onda zavlada očaj u dijelu krugova u Sarajevu. Oni ne žele uništiti Hrvate, samo ih žele pokrasti”, rekao je.

“Hrvatska spasila BiH”

Potom je govori o dolasku u Mostar na obilježavanje godišnjice HVO-a i poručio kako BiH “ne bi opstala da nije bilo Hrvatske”.

“HVO je spasio BiH, Alija Izetbegović je dobio najviše veleredove iz ruku Franje Tuđmana. Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac koji ide dijeliti BiH. Hrvatska je bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i povukla se odmah. I to se više nikada neće dogoditi. Nikakvo bombardiranje NATO-a nije slomilo Ratka Mladića već dolazak hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjaluku. Tek onda se mogla postrojiti Armija BiH. To su gole činjenice. I tada uz američku ne toliku pomoć, povukli se. Možda je to bolje. To je cijena koju je Hrvatska platila da bi SDA bila na vlasti”, poručio je Milanović. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,