Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Milanović: Ko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik

Preuzmite sliku

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović “kupuje vrijeme” kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju”, kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

“On je sagovornik”, naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

Ako neko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Evropskom vijeću“.

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, člana bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao “kradljivcem vremena” koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno.

“Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti”, u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela BiH, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. januara, Milanović je ponovio da je to “loš datum” jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada“, rekao je, prozvavši izbor tog datuma “politički nepametnim”.

“RS je trebala biti vojno uništena sredinom oktobra 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerisano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku”, kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

“Ja to akceptiram, to je sve”, zaključio je Milanović, prenosi Hina.

Vezano: Milanović: Republika Srpska je korpus separatum unutar Bosne i Hercegovine

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje